Konutta 'Aşamalı Satış' Modeli Başladı, Avantajları Nelerdir?

Konutta 'Aşamalı Satış' Modeli Başladı, Avantajları Nelerdir?

Konut fiyatlarındaki artışla birlikte ev sahibi olmak zorlaştı. Gayrimenkul geliştiricileri konuta erişimi kolaylaştırmak için "kademeli satış" modelini başlattı. Bu modelde önce arsa payı alınıyor, ardından inşaat maliyeti de ödenerek ev sahibi olunuyor.

Aşamalı satış nedir?

Aşamalı satış, konut almak isteyenlerin önce arsa payı satın aldığı, ardından inşaat maliyetini de ödeyerek ev sahibi olduğu bir modeldir. Bu modelde, konut bedeli önce "arsa" sonra "inşaat maliyeti" şeklinde ikiye ayrılarak ödenir.

Aşamalı satış nasıl işliyor?

Aşamalı satışta, önce imarlı bir arsada taslak proje ile üretilebilir konut sayısı, daire tipi ve metrekareleri belirlenir. Sonrasında konut sahibi olmak isteyenlere daire planına göre arsa payının ön sözleşme ile satışı gerçekleştirilir. Bu aşamada kişiler peşin ya da vadeli ödeme alternatiflerini seçebilirler.

konut.jpg

Genel olarak ortalama vadede arsa paylarının satışları sonrasında ruhsat alınarak inşaat üretim maliyetleri belirlenir ve buna göre pay sahiplerinden belli bir kar oranı ile inşaat maliyetlerini ödemeleri isteniyor. İnşaat maliyetinin belirsizliği de bu şekilde aslında ev sahibi olmak isteyen kişinin riski olmuş oluyor.

Aşamalı satışın avantajları nelerdir?

Aşamalı satış modelinin konut sahibi olmak isteyenler için bir dizi avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

- Konut sahibi olmak için tek seferde yüksek bir miktar ödeme yapma zorunluluğu ortadan kalkıyor.
- İnşaat maliyetindeki artışlardan etkilenme riski azalıyor.
- Konut sahibi olmak isteyenlere daha fazla seçenek sunuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.