Kongo'daki isyancı hareketin lideri UCM'de yargılanıyor

Kongo'daki isyancı hareketin lideri UCM'de yargılanıyor

Bosco Ntaganda, Kongo'ya barış getirmeye çalıştığını öne sürdü

LAHEY (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki isyancı M23 hareketinin lideri Bosco Ntaganda, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki (UCM) yargılamasında sivilleri öldürmediğini ve Kongo'ya barış getirmeye çalıştığını iddia etti.

UCM savcılarının yüzlerce sivili öldürme, çok sayıda kadına tecavüz etme ve ettirme, kadınları cinsel köle olarak kullanma ve çocukları savaştırma dahil 18 savaş suçu ve insanlığa karşı suçla itham ettiği Ntaganda, dün başlayan yargı sürecinin bugünkü duruşmasında hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

Ntaganda, kendisine "Terminatör" lakabı takıldığını ve "alçak bir katil" olarak tanımlandığını, ancak böyle biri olmadığını söyledi. "Sivillere asla saldırmadım, her zaman onları korumaya çalıştım" diye konuşan Ntaganda, ülkeye barışı yeniden sağlamaya çalıştığını öne sürdü.

Ntaganda, ayrıca tanıkları etkilemeye çalıştığı suçlamalarını reddetti. Avukatları, savcıların elinde Ntanganda'nın hüküm giymesini sağlayacak yeterli kanıt olmadığını ileri sürdü.

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, dünkü duruşmada Ntaganda'nın militanlarına yüzlerce sivili öldürme emri veren "kötü ve güçlü" bir lider olduğunu söylemişti. Bensouda, Ntaganda'nın zenginleşmek için bölgedeki etnik çatışmadan faydalandığını belirtmişti.

Davada ilk tanıklar 15 Eylül'de dinlenecek.

UCM'nin 2006 yılında hakkında tutuklama kararı çıkardığı Ntaganda, 2013'ün ocak ayında Ruanda'nın başkenti Kigali'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmış, burada UCM savcılarına teslim edilmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusunda üst düzey bir general olmasının yanında dört isyancı örgüt için de savaşan Ntaganda'nın davası UCM'deki en büyük ve karmaşık davalardan biri olarak görülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı