Kolombiya'da ELN ile silahlı çete AGC arasında çatışma

Kolombiya'da ELN ile silahlı çete AGC arasında çatışma

ELN ile silahlı suç çetesi AGC arasında yaşanan çatışmalar 340 kişinin bölgeyi terk etmesine yol açtı

BOGOTA (AA) - Kolombiya'nın Choco yönetim bölgesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile silahlı bir suç çetesi arasındaki çatışmalar sonucu yüzlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Kolombiya basınında yer alan haberlere göre, ülkenin batısında yer alan Choco'nun Alto Baudo bölgesinde 108 aileye mensup 340 kişi, ELN ile Kolombiya Gaitanist Özsavunmacıları (AGC) olarak bilinen silahlı suç çetesi arasındaki çatışmalardan dolayı yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Bölgede geçen hafta sonu meydana gelen çatışmaların ardından asker sevkiyatı yapıldığı yazılan haberlerde, bulundukları yerlerden çıkamayan çocuklar ve yaşlılar bulunduğunu söyleyen görgü tanıklarının ifadelerine de yer verdi.

İnsan kaçırmadan uyuşturucu ticaretine kadar birçok suça bulaşan AGC, Choco ve Antioquia yönetim bölgelerinde faaliyet gösteren ve lideri yakalanan başka bir çetenin mensupları tarafından 2008 yılında kurulmuştu.

Choco yönetim bölgesi ayrıca ELN'nin en aktif olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. ELN'nin yaklaşık 10 ay rehin tuttuğu ve hükümetle müzakerelere başlamadan hemen önce serbest bıraktığı Odin Sanchez de Choco bölgesinde bir dönem kongre üyesiydi.

- Hükümet ile ELN arasındaki barış görüşmeleri

Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış görüşmeleri, 7 Şubat'ta Ekvador'un başkenti Quito'daki Cashapamba Cizvit merkezinde yapılan törenle başlamıştı.

Görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yapılıyor.

Ülkenin ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN, 29 Eylül 2016'da sosyal medya hesabı aracılığıyla hükümetle arasındaki farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :