Kız öğrenciler ''çocuk gelin'' sorunu için yola düşecek

Kız öğrenciler ''çocuk gelin'' sorunu için yola düşecek

Üniversiteli kız öğrenciler, ''çocuk gelin'' sorununa çözüm olabilmek için Türkiye'nin farklı bölgelerindeki kişilere konuyu anlatarak, farkındalık yaratacak

ANKARA (AA) - HANDE İLBEYİ CANCA - Üniversiteli kız öğrenciler, ''çocuk gelin'' sorununa çözüm olabilmek için Türkiye'nin farklı bölgelerindeki kişilere konuyu anlatarak, farkındalık yaratacak.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, kadının güçlenmesinin önündeki en önemli sorun olarak görülen ''çocuk gelinler'' konusuyla ilgili ''Çocuk Gelinler Sosyal Sorumluluk Projesi'' başlattı.

Çalışma, ''Dostluk Köprüsü'' projesi kapsamında üniversite sınavında dereceye girerek, İstanbul'da öğrenimlerini sürdüren, dernekten burs almaya hak kazan kız öğrencilerle gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek.

Öğrencilerle ortak bir sosyal sorumluluk projesi yapmak için yola çıkan dernek, gönüllü kız öğrencilere ''çocuk gelin'' konusunda eğitimler vererek, bilgi sahibi olmalarını sağlayacak.

Projeyle, bu öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı Türkiye’nin farklı bölgelerine ve yörelerine ''çocuk gelinler'' sorununu taşımak amaçlanıyor. Bu şekilde sorun ilgili yörelerde yaşayan halkın gündemine taşınarak, farkındalığı artırılacak.

-''Türkiye'nin pek çok yerine ulaşabileceğiz''

Dernek Başkan Yardımcısı Nezihe Bilhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk gelin sorununun önemine vurgu yaparak, ''Türkiye'de çocuk gelinler önlenmeden kadına şiddetin önlenemeyeceğine inanıyoruz'' dedi.

Bu çalışmanın Anadolu'dan gelen ve burs verdikleri kız öğrencilerle yapılması açısından önemli ve bir ilk olduğunu ifade eden Bilhan, böylece Türkiye'nin pek çok yerine öğrencilerle ulaşabileceklerini söyledi.

Öğrencilerin gönüllülük esasıyla bu projeye katıldığını belirten Bilhan, öğrencilerin üniversite sınavında ilk 5 bine giren öğrencilerden oluştuğunu ifade etti. Bilhan, ''Bu çocukların üstün olduklarına inanıyoruz ve bu konuya gönül veren öğrencilerimizle el ele bir şeyler yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

-''Türkiye bu konuyu unutmamalı''

Çocuk gelinler konusunda çeşitli eğitimler alan öğrencilerin, kendi bölgelerine giderek bu sorunla mücadele etmenin yollarını anlatacaklarını belirten Bilhan, öğrencilere erken evliliklerin kadın sağlığındaki etkisi, psikolojik olarak şiddet görmüş kadınlarla iletişim, çocuk gelinler ve travmaları konularında uzmanlarca 8 saatlik eğitimler verildiğini anlattı.

Bilhan, gönüllü öğrencilerin her köyün, kasabanın önder kadınlarıyla işbirliği yapacağını belirterek, ''Annelerin günleri olur, bir vesileyle kadınlar toplanırlar. O toplantılara katılmaya çalışın diyoruz. Ortama uygun olarak küçük yaşta evlendirilmenin sağlık, psikolojik yönden etkilerini anlatmalarını öneriyoruz. İyi bir sonuç olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Bu çalışmayla ilgili güzel bir gelişme yaşandığını belirten Bilhan, bazı öğretim üyelerinin de üniversitelerinde buna benzer çalışma başlatmayı istediklerini ve böylece yaygınlaşmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Bilhan, ''Türkiye'nin bu konuyu unutmaması lazım. Annelerin, babaların, çevremizin, herkesin bu konuya dikkat çekmesi lazım. Bu ihmal edilecek bir konu değil, çok çok önemli bir konu'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı