Kıyılardan bir günde 3 ton atık toplandı

Kıyılardan bir günde 3 ton atık toplandı

TURMEPA gönüllüleri, "Uluslararası Kıyı Temizliği" etkinliği kapsamında, sahillerden 3 ton atık topladı- Toplanan atıklar arasında koltuk, tost makinesi, motosiklet gövdesi, çimento dolu çuval, tekne kızağı, otomobil teybi ve halının yanı sıra ölü bir car

İSTANBUL (AA) - DenizTemiz Derneği/ TURMEPA gönüllüleri, "Uluslararası Kıyı Temizliği - ICC International Coastal Cleanup" etkinliği çerçevesinde, sahillerden bir günde 3 ton atık topladı.

TURMEPA'dan yapılan açıklamaya göre, deniz kirliliğine dikkati çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için 15 Ekim'de diğer ülkelerle eşzamanlı düzenlenen etkinliğe, Türkiye çapında bine yakın deniz gönüllüsü katıldı. Uluslararası Kıyı Temizliği etkinliği, Türkiye'de 6 ilde 11 farklı noktada yapıldı.

Etkinliğin merkezi bu yıl, Çanakkale Boğazı'nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkati çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmayı amaçlayan "Çanakkale Deniz Aşıkları-Çanakkale İçin Mavi Adım" Projesi kapsamında, Çanakkale (Kepez, Çardak, Bozcaada, Kilitbahir) oldu.

Çanakkale'de Çardak, Kepez, Bozcaada belediyeleri ve Kilitbahir Muhtarlığı ile Çardaklıyız Biz Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel Gelişim Derneği'nin katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Elçileri Topluluğu da gönüllü katılımlarıyla destek verdi.

Etkinlik, Çanakkale Kepez sahilinde farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan gönüllülerle birlikte kıyı temizliği şeklinde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 300'ü aşkın gönüllünün katıldığı temizlik çalışmalarında bir saat içinde karadan bin 250 metal kapak, 151 teneke içecek kutusu, 2 bin 450 küçük metal parça, 90 cam şişe, 12 bin 662 sigara izmariti, bin 156 gıda ambalajı, 682 plastik içecek kutusu, 665 parça köpük, bin 500 cam parçası ve bin 380 plastik parçasından oluşan toplam 143 kilogram çöp toplandı.

- 721 gönüllü 3 ton atık topladı

Kampanya çerçevesinde üç deniz kıyısını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, Çanakkale'nin yanı sıra İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya, Bodrum, Marmaris ve Fethiye kıyılarına da uzandı.

Etkinliğe Türkiye genelinde 721 deniz gönüllüsü katıldı. Etkinlik kapsamında, Çanakkale Çardak'tan 80 katılımcı 109 kilogram, Çanakkale Kilitbahir'den 19 katılımcı 565 kilogram, Çanakkale Bozcaada'dan 50 katılımcı 79 kilogram, İstanbul Kınalıada'dan 42 katılımcı 483 kilogram, Kocaeli'den 50 katılımcı 26 kilogram, İzmir'den 139 katılımcı 679 kilogram, Antalya'dan 150 katılımcı 200 kilogram, Bodrum'dan 95 katılımcı 50 kilogram, Marmaris'ten 26 katılımcı 438 kilogram, Fethiye'den 70 katılımcı 430 kilogram olmak üzere toplam 3 bin 59 kilogram atık topladı.

Toplanan atıklar arasında koltuk, tost makinesi, motosiklet gövdesi, çimento dolu çuval, tekne kızağı, otomobil teybi ve halının yanı sıra ölü bir caretta caretta dikkati çekti.

TURMEPA Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill, toplanan atıklar üzerine çevre gönüllülerini bilgilendirdi. Hill, yaygın olarak kullanılan plastiklerin 400 yılı aşkın süre doğada kaldığını ve geçen süre boyunca parçalara ayrılarak varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Plastiklerin çeşitli fiziksel süreçlere maruz kalarak küçük parçalara ayrılıp mikroplastiklere dönüştüğünü ve böylece filtrelere takılmadan denizlere ya da göllere kolaylıkla ulaşabildiğini anlatan Hill, mikroplastiklerin deniz canlılarının vücutlarında birikerek insanlar tarafından tüketilen midye, balık gibi besinler aracılığıyla vücuda girdiği, bu sebeple deniz ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunun altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :