Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne Üyelik Süreci

Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne Üyelik Süreci

Kırgızistan hükümeti, EAEC'ye tam üyeliği öngören taslak protokol metinlerini kabul etti

Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Birliği'ne (EAEC) tam üyelik için yol haritasını içeren taslak protokol metinlerini kabul etti. 

Başbakanlıkta, Temir Sariyev'in başkanlığındaki koalisyon hükümeti, Kırgızistan'ın, Avrasya Ekonomik Birliği'ne tam üyeliğini öngören yol haritasını içeren taslak protokol metinlerini görüştükten sonra kabul etti. 

Kırgızistan'ın, Avrasya Ekonomik Birliği'ne tam üyelik süreci ile ilgili gelişmeleri anlatan Başbakan Sariyev, "Birliğe üye devlet başkanları 8 Mayıs 2015 tarihinde Moskova'da, Kırgızistan'ın üyelik sürecini tamamlayacak olan protokol metinleri onaylayacak. Bu metinler, Kırgızistan meclisi tarafından kabul edilmesinin ardından birliğe tam resmen üye olacağız" diye konuştu.

Sariyev, ülkenin tam üyeliğini öngören yol haritasındaki kriterleri hükümetin bir yıl içinde yerine getirdiğini hatırlatarak, "Birliğe, Kırgızistan'ın katılımı için gerekli tüm belgeler kabul edildi. Kırgızistan'da üretilen tüm mal ve hizmetler birliğin teknik standartlarına uygun sayılacak. Birliğe üyelik sürecinin tamamlanmasının ardından mal ve hizmetler, sermaye ve iş göçü üye devletlerde serbest olacak" dedi.

Kırgızistan'ın ekonomik birliğe katılımıyla ilgili olarak hiç bir tereddüdün olmadığının altını çizen Sariyev, "Cumhurbaşkanı, hükümet ve meclisin bu konudaki fikri birdir. Üyelik sürecindeki kararlar, Kırgızistan'ın çıkarları gözetilerek alındı. Hükümet olarak, birliğe üye ülke Kazakistan ile aramızdaki gümrüğün kaldırılması ve entegrasyonun sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bugün vatandaşlarımız, Rusya'da çalışabilmek için Rusça sınavına tabii tutuluyor. Patent ve çalışma izni almak için toplam 500-800 dolar ücret ödüyor" diyen Sariyev, Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkelerde çalışmak için giden Kırgızistan vatandaşlarının yerli vatandaşlarla aynı haklara sahip olacağını söyledi.

Sariyev, birliğe tam üye olacak Kırgızistan'ın ekonomisinin kalkınmasına Kırgız-Rus Fonu aracılığıyla 1 milyar dolar destek yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kırgızistan ile Rusya arasında 500 milyon dolarlık sermaye ile Kalkınma Kırgız-Rus Fonu kurulmasına ilişkin anlaşma başkent Bişkek'te 24 Kasım 2014 tarihinde imzalanmıştı. Rus tarafının taahhüdündeki Kalkınma Fonu'nun, Kırgızistan'daki tarım, giyim ve tekstil, imalat sanayisi, madencilik ve metal sanayisi, ulaştırma, enerji, konut, ticaret sektörlerinin kredi ve diğer finansal araçlarla desteklenmesi, altyapı sektörlerindeki projelerin finanse edilmesinde kullanılacağı kaydedilmişti.

Ayrıca, Kırgızistan yönetimi, Rusya ve Kazakistan'dan, Gümrük Birliği'ne üyelik sürecinde tarım laboratuvarları, sınırlardaki tedbirlerin artırılması gibi hazırlıkların yerine getirilmesi için 300 milyon dolarlık karşılıksız destek istemiş, 200 milyon doları Rusya'dan almıştı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 29 Mayıs 2014'te gerçekleştirilen Avrasya Gümrük Birliği Liderleri Zirvesi'nde, Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'ne götürecek yol haritasının kabul edilmesinin ardından 26 Temmuz itibarıyla müzakereler başlamıştı. Kırgızistan, birliğe 23 Aralık 2014 tarihinde üye olmuştu. Kırgızistan, Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmak için başvuru yapma kararını 11 Nisan 2011'de almıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı