Kırgızistan'da Askarov davasında karar değişmedi

Kırgızistan'da Askarov davasında karar değişmedi

Müebbet hapis cezasıyla tutuklu bulunan ve yeniden yargılanan Özbek asıllı STK yöneticisi Askarov hakkındaki müebbet kararı onandı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da mahkeme, müebbet hapse mahkum edilen ve Birleşmiş Milletler'in (BM) çağrısı üzerine yeniden yargılanan Özbek asıllı Kırgız sivil toplum kuruluşu (STK) yöneticisi Azimcan Askarov hakkındaki müebbet kararını onadı.

Çuy Bölge Mahkemesi, 7 yıl önce müebbet hapse mahkum edilen ve BM insan hakları uzmanlarının tavsiyesiyle yargılanmasına geçen temmuzda yeniden başlanan Askarov hakkındaki müebbet hapis cezasını onayan kararını açıkladı.

Bu arada, Askarov'un avukatları, müvekkillerinin kararın açıklanmasının ardından açlık grevine başladığını bildirdi.

Ülkenin güneyinde 2010'da Kırgızlar ile Özbekleri çatışmaya teşvik etmek ve bir polisi "acımasızca" öldürmek suçlarından müebbet hapis cezası alan ve mal varlıklarına el konulan Askarov, son sözlerinin söylenmesinin istendiği bir önceki duruşmada, isnat edilen suçlamaları reddettiğini dile getirmişti.

BM İnsan Hakları Komitesi, 2016'da yayımladığı raporda, Askarov'un keyfi tutuklandığı, adil yargılanmadığı, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, insanlık dışı koşullarda gözaltı süreci yaşadığı, ülke anayasasına göre BM Komitesinin tavsiyesinin dikkate alınması ve Askarov'un yeniden yargılanması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Avrupa Birliği ve ABD de Askarov'un, 2010'daki olaylarda öldürülen polis memurunun kalabalık tarafından linç edilmesini teşvik etmediğine, aksine güvenlik görevlilerin yasaları ihlal ettiklerine dair bulgu ve delil topladığına ilişkin açıklamalar yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015'te Askarov'u "insan hakları ödülüne" layık görmüştü. Ödülü, ABD'de 15 Temmuz'da düzenlenen törenle Askarov'un oğlu Şerzod Askarov teslim almıştı.

Kırgızistan hükümeti, ömür boyu hapse mahkum edilen Askarov'un söz konusu ödüle layık görülmesi nedeniyle ABD ile iş birliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :