"Kir, su ve yağ itici" kumaş geliştirdiler

"Kir, su ve yağ itici" kumaş geliştirdiler

UÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde üretilen tek katmanlı pamuklu kumaşın, kir, su ve yağ iticilik, ateşe dayanıklılık gibi özellikleri bulunuyor- Proje ekibinden araştırma görevlisi Başyiğit:- "Piyasada genelde katmanlar halinde çok k

BURSA (AA) - ÖMER ERİM BAŞTIMAR - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde yürütülen bir proje kapsamında kir, su ve yağ itici, yanmaya dayanıklı kumaş geliştirildi.

Proje ekibinden araştırma görevlisi Zeynep Ömeroğulları Başyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri tek katmanlı kumaşın çok işlevli (multifonksiyonel) olduğunu söyledi.

Geliştirdikleri kumaşın, pamuklu olduğu halde bu maddenin olumsuzluklarının bertaraf edildiği bir özelliği bulunduğunu belirten Başyiğit, "Piyasada genelde katmanlar halinde çok kalın gramajlı kumaşlar multifonksiyonel olarak kullanılıyor. Ürettiğimiz kumaş, hem tek katmanlı hem de güç tutuşur, su, yağ ve kir itici bir kumaş. Antibakteriyel özelliğe de sahip." dedi.

Başyiğit, bu kumaştan, hafifliği ve kullanım kolaylığından dolayı pek çok alanda yararlanılabileceğini vurguladı.

Kumaşın pamuklu olmasının önemine değinen Başyiğit, şöyle devam etti:

"Organik bir ürün olduğundan sağlığa herhangi bir zararı yok. Sentetik bir ürün değil ama normal pamuğun aynı zamanda dezavantajları var; kısa sürede yanar, suyu tamamen çeker, kiri ve yağı emer, bakterilerin sevdiği bir ortamı oluşturur. Pamuğun bütün bu olumsuz yönlerini eleyerek multifonksiyonel bir kumaş üretimi gerçekleşirdik. Patent başvurumuzu yaptık. İlgili kurumlarca patentte ön araştırma yapıldı. Hem Türkiye'de hem de dünya çapında bir araştırma yapıldı, bununla örtüşen bir kumaş buluşuna rastlanmadı."

- Riskli meslekler

Başyiğit, ürettikleri kumaşın özellikle riskli meslekler için çok önemli olduğunu anlattı.

Araştırmalarına göre, bu incelikte yanmaya dayanıklı bir kumaşın, riskli meslek gruplarının kıyafetlerinde henüz kullanılmadığını belirten Başyiğit, şöyle konuştu:

"Askeri kıyafetlerde, hastanelerde, tıbbi önlüklerde, itfaiye kıyafetlerinde, spor kıyafetlerinde, spor ayakkabılarında, özellikle tutuşturuculuğun yüksek olduğu, otellerdeki kumaşlarda, araba koltuklarında dahi kullanılabilecek hem tek katlı hem de pamuklu bir kumaş. Şu ana kadar bu meslek mensuplarının kullandığı kumaşların çok büyük gramajlarda, hem çevreye zarar bakımından hem de masraf olarak dezavantajları var. Dışarıda bulunan bir kumaşta kullanılan kimyasalı dörtte biri oranına kadar düşürdük. Tek bir yüzey kumaşta hepsini bir araya getirdik. Kumaşın gramajı az olmasına rağmen tutuşurluluğu da çok güç. Testlerde çok yüksek ateşte dahi alev almadığını, çok küçük miktarda kömürleşme olduğunu gördük, tespit ettirdik. Bu tür kumaşlarda piyasada en büyük sorun, yıkama ve kurutmaya dayanıklılıktır. Yaptığımız kumaştan, çok sayıda yıkama ve kurutma testinden de başarılı sonuç almıştır."

Zeynep Ömeroğulları Başyiğit, ürettikleri kumaşın 50 yıkama sonrası yapılan testlerde dahi yağ, su ve kir itici özelliğiyle tutuşmazlığını yitirmediğini sözlerine ekledi.

"Kir, su ve yağ itici" kumaş geliştirdiler

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :