KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 132. Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı

CİDDE (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 132. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı.

Zirveye başkanlık eden Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, yaptığı açılış konuşmasında, körfez ülkelerinin başta Libya ve Yemen olmak üzere bölgesel konulara ilişkin görüşlerine yer verdi. 

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah, Libya'daki bütün taraflara seçilmiş meşru anayasal kurumlar çerçevesinde birleşme çağrısı yaparken Yemen'de de "ayrılıkçı şiddetle" mücadele edilmesini istedi.

Libya'da yaşanan gelişmeler hakkında, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülke hakkındaki 2174 sayılı kararına işaret eden Sabah, bu kararın Libya'daki barış, güven ve istikrarı tehdit eden eylemleri caydırmak açısından zemin oluşturacağını ifade etti.

Sabah, kapsamlı siyasi diyalog aşamasına ulaşılması, siyasi çalışmalara destek olması, ülkenin bütünlüğünün,  bağımsızlığının ve barışın sağlanması için derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu. 

Yemen'de yaşanan gelişmelere de değinen Sabah, KİK ülkelerinin Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetine verdiği desteği vurguladı.

Yemen Dışişleri Bakanı Cemal es-Selal'in de hazır bulunduğu toplantıda Sabah, "Yemen'de şiddet ve yıkımın devam etmesinden dolayı endişeli" olduklarını söyledi. 

Konuşmasında körfez ülkelerinin Irak ve Suriye'de yaşananlarla İran ile ilişkiler konusuna da yer veren Sabah, bölgenin istikrarının korunması için verilen desteğin altını çizdi.

Sabah, Suriye'deki iç savaş nedeniyle kuşatma altındaki bölgelerde yaşam mücadelesi veren veya komşu ülkelere sığınan milyonlarca insan için en kısa sürede gerekli insani yardımların ulaştırılması için çalışılmasını ümit ettiğini belirtti.

Arap ülkelerinde yaşanan sıkıntılara, bölgenin sürüklendiği krize, ölümlere ve yıkımlara işaret eden Sabah, KİK ülkelerinin bölgedeki istikrarın sağlanması ve halkların sıkıntılarını gidermek için kararlı bir tutum içerisinde olduğunu kaydetti.

İran konusuna ilişkin ise Sabah, ikili ilişkileri tırmandırmasından endişe edilen meseleleri çözmenin, İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası anlaşmaya varılmasının ve çevrenin korunması için körfez ülkeleri ile işbirliği yapılmasının önemini dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı