Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafına, "2016'da çözüme ulaşma hedefi için garantör ülkelerin de katılacağı beşli konferansın tarihini belirleme" çağrısında bulundu- Akıncı:- "Çözüm hedefi eğer tüm taraflarda varsa, yapılması gereken bellidir. Bizim beşl

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafına, "2016'da çözüme ulaşma hedefi için garantör ülkelerin de katılacağı beşli konferansın tarihini belirleme" çağrısında bulundu.

Akıncı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkedeki hükümet ve muhalefet parti liderleri ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası yaptığı açıklamada, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakereler hakkında durum değerlendirmesi yaptıklarını ve 2016'da çözüm kararlılığı çerçevesinde neler yapılabileceğini tartıştıklarını söyledi.

Bu çerçevede görüşmenin yararlı geçtiğini ifade eden Akıncı, Mont Pelerin'de görüşmelerin ikinci turunda yaşanan tıkanıklığın nedeninin, birinci turda Türk tarafınca ortaya konan açılımın, Rum tarafınca karşılık bulmaması olduğunu anlattı.

Müzakereleri, Kıbrıs Türk ve Rum kesimi liderlerinin, 11 Şubat 2014'te yaptığı ortak açıklama çerçevesinde yürüttüklerini kaydeden Akıncı, söz konusu açıklamada "tüm konuların birbiriyle bağlantılı, birbiriyle ilişkili ve dönüşümlü" konuşulacağının belirtildiğine dikkat çekti.

- "Müzakerelerdeki tıkanmayı yaratan Rum tarafının anlayışıdır"

Kıbrıs Türk tarafının, Mont Pelerin'de herhangi bir başlık için, "sadece bunu tamamlayalım da sıra sonra diğerlerine gelir" şeklinde bir yaklaşım sergilemediğini dile getiren Akıncı, ancak Rum tarafının toprak başlığını haritalarıyla bitirmek istediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Mont Pelerin'de yapılan müzakerelerdeki tıkanmanın sebebinin Rum tarafının anlayışı olduğunu vurgulayarak, "Rum tarafında, 'toprak başlığını haritasıyla, her şeyiyle bitirelim, alacağımızı alalım. Kıbrıslı Türklerin çok önemsediği siyasi eşitlikle ilgili bazı temel unsurları, dönüşümlü başkanlık ya da yönetimde kararlara etkin katılım gibi hususları varsın bekletelim' şeklinde anlayış oldu. Böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

2016'da çözüm hedefine, 11 Şubat 2014'te varılan anlaşma metnine bağlı kalındığı takdirde erişilebileceğinin altını çizen Akıncı, şöyle devam etti:

"Çözüm hedefi eğer tüm taraflarda varsa, yapılması gereken bellidir. Bizim beşli konferans dediğimiz, onların çoklu konferans dediği, Bürgenstock tipi olarak adlandırdığımız formatı hayata geçireceğimiz tarihi artık netleştirmemiz gerekir. Bir masada garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan, İngiltere güvenlik ve garantileri görüşürken, diğer tarafta da Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı, toprak, dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitlik, mülkiyetle ilgili birkaç unsur da dahil diğer başlıklarda halen çözülemeyen konuları çözmek için bir araya gelebilir."

- 2017 ortalarında referandum mümkün

Yıl sonuna kadar çözüm planını siyasal çerçeve olarak oluşturmayı temenni ettiklerini söyleyen Akıncı, federal yasalar ve bazı teknik konuların yazımının 2017'ye bırakılmasının mümkün olduğunu, her iki topluma da yeterli zaman verilerek yıl ortası referandum gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Rum tarafına, "2016'da çözüme ulaşma hedefi için garantör ülkelerin de olacağı beşli konferansın tarihini belirleme" çağrısında bulunan Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözümle birlikte Türkiye-Yunanistan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin de çok daha iyi bir noktaya gelebileceğini sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden de sonuçsuz ayrılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler