Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi- Akıncı: - "Kıbrıs Türk toplumu, geçmişte yaşadıklarından elde ettiği tecrübeyle Türkiye’nin güvencesini talep ediyor. Geçmişte yaşadıklarımız bize gelecekteki statünün ne

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun, geçmişte yaşadıklarından elde ettiği tecrübeyle Türkiye’nin güvencesini talep ettiğini belirterek "Geçmişte yaşadıklarımız bize gelecekteki statünün ne kadar korunmaya muhtaç olduğunu göstermiştir." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

- "Rum tarafında toptan bir karşı duruş sergileniyor"

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Rum tarafında güvenlik ve garanti konularına toptan bir karşı duruş sergilendiğini belirterek, “Kategorik bir karşı çıkış söz konusu. Bunun son derece yanlış olduğunun altını bir kere daha çizmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı birtakım taleplerini yaşanmışlıklardan dolayı dile getiriyor ve gelecekte yaşanacakların daha farklı gelişmelere yol açabileceğini de değerlendiriyor." diye konuştu.

Kıbrıs Türk toplumunun, geçmişte yaşadıklarından elde ettiği tecrübeyle Türkiye’nin güvencesini talep ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Geçmişte yaşadıklarımız bize gelecekteki statünün ne kadar korunmaya muhtaç olduğunu göstermiştir. " değerlendirmesinde bulundu.

- Toprak konusu

Akıncı, müzakerelerde toprak konusunun İsviçre'nin Cenevre kentinde ele alınmasıyla ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü ifade ederek muhtemelen kasım ayının ilk yarısında kapalı ve kesintisiz bir formatta toprak konusunda bir dizi görüşmenin gerçekleşebileceğini kaydetti.

Konuya ilişkin kararların 1-2 gün içerisinde netleşeceğini umduğunu dile getiren Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani biz bu buluşmanın artık 2016’da çözüm hedefimize de katkıda bulunacak bir formatta gerçekleşmesini istiyoruz. Burası çok önemli ve bu süreci o şekilde planlamalıyız ki adım adım bizi bir hedefe doğru -ki bu hedef de çözümdür- o hedefe doğru taşısın, taşıyabilsin. Bunun bazı gereklilikleri var. Onların yerine getirilmesi için uğraş veriyoruz. Daha önceden anlayış beraberlikleri var. Onların yaşam bulmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Onun için bu safhada bu kadarla yetinelim ve 1-2 gün daha gelişmeleri takip edip değerlendirelim."

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :