Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi- Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Kıbrıs’ta her iki toplum için daha mutlu, daha huzurlu, barış içinde bir geleceği inşa edebilelim"

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs’ta her iki toplum için daha mutlu, daha huzurlu, barış içinde bir geleceği inşa edebilelim." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Rum lideri Anastasiadis ile 14 Eylül’de tamamlanacak yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun gündemini ele aldıklarını belirterek görüşmede müzakerelerde ayrılıkların hangi noktalarda hala mevcut olduğuyla ilişkin genel bir değerlendirme yaptıklarını açıkladı.

"Hedefimiz var olan ayrılıkları minimuma indirmektir." diyen Akıncı, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ciddi şekilde etkileyecek yeni bir döneme girildiğini, gelecek 3 haftanın çok önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, bu görüşmelerde varılacak uzlaşılara bağlı olarak New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya gelmeyi ve bunun da ötesinde garantörlerin de olduğu beşli toplantıya götürecek süreci açabilmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bunun bir olasılık olduğunu, bu konuda henüz kesin bir karara varılmadığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu olasılığı, önümüzdeki 6 toplantıda varacağımız sonuçlara bağlı olarak iki taraf da paylaşmaktadır. 14 Eylül’de genel bir değerlendirme, muhtemelen ortak bir açıklama da söz konusu olabilir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Önümüzde zorlu bir süreç bizi bekliyor. Bu konuda iki tarafın da anlayışla hareket etmesi, birbirine yardımcı olması son derece önemli. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu anlayışla hareket edeceğiz. Kıbrıs’ta her iki toplum için daha mutlu, daha huzurlu, barış içinde bir geleceği inşa edebilelim."

"Rum yönetimiyle Mısır arasında doğalgaz konusunda anlaşma yapılacağı" yönündeki haberlere ilişkin Akıncı, "Bu gibi girişimlerden kaçınılmasının sürece yararlı olacağını ifade ettik. Ümidimiz bu zenginliklerden iki tarafın da yararlanabileceği koşulları yaratmaktır. O da bir çözümle mümkün hale gelecektir. Kazı çalışmalarına başlanmamalıdır. O konuda yakın gelecekte olasılık olmadığı söyleniyor, onu da takip etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler