Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu:- "Cumhurbaşkanımız Akıncı, Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşmak amacıyla sürdürdüğü çabayı ikiye katlamaya hazırdır. Cumhurbaşkanımız Akıncı, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, ikikurucu devletin siyasi eşitliğine da

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşmak amacıyla sürdürdüğü çabayı ikiye katlamaya hazır olduğunu belirterek, Akıncı'nın "Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federal bir çözüm için Kıbrıs Rum liderliğini, anlaşılması mümkün olmayan fevri tepkilerle değil, aynı bilinçle hareket etmeye davet ettiğini" bildirdi.

Sözcü Burcu yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ta federal çözüm hedefiyle bir yıldır samimiyetle sürdürülen müzakerelerden sonuç almak ve iki liderin kamuoyuna açıkladığı hedefin gerçekleşmesi için önlerinde yedi aylık bir süre olduğunu belirterek, 2016 sonuna kadarki bu sürenin her gününün, her saatinin çok önemli olduğunu kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin müzakere tarihinde bir ilk olmadığına dikkati çeken Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, BM Genel Sekreteri ile İstanbul’daki görüşmesinin, yürütülen çözüm müzakerelerine olumlu katkı sağlamak amacıyla yapılan bir görüşme olduğunu vurguladı.

"Cumhurbaşkanı Akıncı'nın BM Genel Sekreteri ile hangi ülkede, hangi kentte görüşeceğinin, sadece Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın BM Genel Sekreteri’nin birlikte karar verebileceği bir husus olduğuna işaret eden Sözcü Burcu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

- Hedef, 2016’yı gerçekten çözüm yılı yapmak olmalıdır

"Cumhurbaşkanımızın hangi yemek davetine katılacağı kendi takdirleridir. Buna kimsenin ambargo koyma hakkı yoktur. Kıbrıs Rum liderliğinin, Kıbrıs Türk halkının ortaklık hakkı bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni 53 yıldır tek başına temsil etme ve bunu sadece Rumların yönetiminde bir cumhuriyet haline dönüştürme alışkanlığı, ne yazık ki bazı durumlara haksız ve abartılı tepkiler olarak nüksetmektedir.

- "Kıbrıs’ın böyle davranışlarla daha fazla kaybedecek zamanı yoktur"

Bu, en hafif tabiriyle müzakere masasının bir yarısına, yani müstakbel birleşik federal Kıbrıs’ın kurucu ortaklarından birine, Kıbrıs Türk toplumunun Lefkoşa’daki ara bölge dışında varlığına gösterilen tahammülsüzlüktür. Bu, kabul edilmesi asla mümkün olmayan bir tutumdur. Hele müzakere masasının eş ve eşit toplumlarından birinin lideri olarak, BM Genel Sekreteri ile çözüm gündemiyle yapılan bir görüşmeyi de bahane ederek masadan kalkmak, daha da büyük bir hatadır. Kıbrıs’ın böyle davranışlarla daha fazla kaybedecek zamanı yoktur. Hedef, 2016’yı gerçekten çözüm yılı yapmak olmalıdır.

Cumhurbaşkanımız Akıncı, Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşmak amacıyla sürdürdüğü çabayı ikiye katlamaya hazırdır. Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federal bir çözüm için Kıbrıs Rum Liderliği’ni de anlaşılması mümkün olmayan fevri tepkilerle değil, aynı bilinçle hareket etmeye davet etmektedir."

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :