Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs'ta devam eden müzakereler çerçevesinde ara bölgede buluştu - Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Tüm tarafların ve bölgenin kazançlı çıkacağı bir durum el birliğiyle yaratılabilir. Ümit ederim ki 2016 yılın

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tüm tarafların ve bölgenin kazançlı çıkacağı bir durumun el birliğiyle yaratılabileceğini belirterek, "Ümit ederim ki 2016 yılını bir çözüm yılı haline getirebilelim." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 3 buçuk saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile mayıs ayının ilk görüşmesini yaptıklarını ifade ederek, müzakerelerde şu an için karşılıklı anlayış geliştiğini kaydetti.

Akıncı, müzakereler kapsamında 27 Mayıs’ta bir görüşme daha yapacaklarını, müzakerecilerin daha sık bir araya geleceklerini dile getirdi.

Rum lider ile yaralı bir çalışma süreci içerisinde olduklarını söyleyen Akıncı, her iki tarafın da karşılıklı anlayışlarının daha da geliştiğini vurguladı.

Akıncı, "Ortaya konulan hedef doğrultusunda iki tarafın yararlarını göz önünde tutan, iki toplumlu iki kesimli federasyonun yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Sıkıntılar ve çözüm bekleyen farklılıklar var ancak mesafe alınmaktadır. Tüm tarafların ve bölgenin kazançlı çıkacağı bir durum el birliğiyle yaratılabilir. Ümit ederim ki 2016 yılını bir çözüm yılı haline getirebilelim." diye konuştu.

Çözüm için iki tarafta da istek olduğunu gördüğünü belirten Akıncı, bunun devam etmesi halinde sürecin başarıyla sonuçlanacağına inandığını sözlerine ekledi.

Rum lider Nikos Anastasiadis de bugünkü liderler görüşmesinin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini ifade ederek, mayıs ayı içerisinde müzakereciler arasındaki görüşmelerin yoğunlaştırılmasına karar verildiğini aktardı.

Görüşmede, mülkiyet ve yönetim başlıklarının ele alındığını dile getiren Anastasiadis, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü gündeme getirecek yakınlaşmanın sağlanmaya çalışıldığını vurguladı.

AB Komisyonunun Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için tavsiye kararını da değerlendiren Anastasiadis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu konuda çıkarlarını güvence altına almak için ortaklarıyla istişare içerisinde olacağını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :