Kenya'da sıtmayla mücadele

Kenya'da sıtmayla mücadele

Kenya Ulusal Sıtma Kontrol Programı Başkanı Ejersa:- "Halka, sıtma mikrobunun taşıyıcısı olan sivrisineklerden korunmaları amacıyla ücretsiz 15 milyon cibinlik dağıtılacak"

NAİROBİ (AA) - Kenya'da, sıtmayla mücadele kapsamında ülkedeki 23 eyalette 15 milyon cibinliğin ücretsiz dağıtılacağı duyuruldu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Kenya Ulusal Sıtma Kontrol Programı Başkanı Waqo Ejersa, "İki yıldır yürütülen sıtmayla savaş kampanyası çerçevesinde halka, sıtma mikrobunun taşıyıcısı olan sivrisineklerden korunmaları amacıyla ücretsiz 15 milyon cibinlik dağıtılacak." ifadesini kullandı.

Ejersa, bu tür kampanyalar sayesinde sıtma vakalarında düşüş yaşandığını belirterek, "2013'te yüzde 38 olan sıtma vakası 2015'te yüzde 27'ye kadar geriledi. Ücretsiz dağıtılan cibinlikler uzun ömürlü ve 3 yılda bir yenilenecek. Cibinlikler, ailelerdeki kişi sayısına göre dağıtılıyor. Ortalama iki kişiye bir cibinlik düşüyor." dedi.

Sıtma, parazit taşıyan dişi anofel sivrisineklerden insanlara bulaşarak yayılan ateşli bir hastalık. Ateş ve titremeye neden olan hastalık, zamanında tedavi edilmezse öldürücü sonuçlara yol açabiliyor.

Kenya Ulusal Sıtma Programı 2014 verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 70'inden fazlası sıtma tehdidiyle karşı karşıya. Ülkede 2015 yılında, 20 binden fazla kişi sıtma sebebiyle yaşamını yitirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :