Kenya'da Seçim Komisyonu üyesi istifa etti

Kenya'da Seçim Komisyonu üyesi istifa etti

Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu üyesi Akombe, 26 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı seçiminin güvenilir olmayacağını ileri sürerek istifasını verdi

NAİROBİ (AA) - Kenya'da Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) üst düzey üyelerinden Roselyn Akombe, 26 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı seçiminin güvenilir olmayacağını ileri sürerek istifa etti.

Akombe, yurt dışını çıktıktan sonra yaptığı yazılı açıklamada Komisyo'nun şu andaki haliyle 26 Ekim'de güvenilir bir seçim yapmayı kesinlikle garanti edemediğini ve bu nedenle istifa kararı aldığını belirtti.

Seçim Komisyonunun siyasi baskı altında olduğunu ve bölündüğünü vurgulayan Akombe, bazı komisyon üyelerinin elektronik seçim sisteminde değişiklikleri içeren son dakika talimatları aldığını ileri sürdü.

Komisyon üyelerinin cesur olması gerektiğini kaydeden Akombe, şu ifadeleri kullandı:

"Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Canınız tehlikede olduğunda gitme kararı alıyorsunuz. Komisyon şu anda yaşanan krizin bir parçası haline geldi. Komisyon şu an kuşatma altındadır."

Akombe, oy pusulalarının basımı için gittiği Dubai'den, ABD'ye geçmiş ve Kenya'ya geri dönmeyeceğini açıklamıştı.

Son bir aydır muhalefet partileri, seçim komisyonu başkanı ve üyelerinin istifası talebiyle Nairobi, Mombasa ve Kisumu eyaletleri başta olmak üzere ülke genelinde gösteriler düzenliyordu. Muhalefetin lideri Raila Odinga, komisyon üyelerinni değiştirilmesi talebinin karşılanmamasının ardından 10 Ekim'de başkanlık yarışından çekildiğini duyurmuştu.

Kenya'da 8 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminde, oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :