Kemalpaşa'da Kiraz Hasadına Gecikmeli Başlandı

Kemalpaşa'da Kiraz Hasadına Gecikmeli Başlandı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde turfanda kiraz hasadına 20 gün gecikmeli başlandı- Sezonun ilk kirazı kilogramı 70 liradan alıcı buldu

İZMİR (AA) - Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde turfanda kiraz hasadına 20 gün gecikmeli başlandı.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl etkili olan zirai don ve yağışlar nedeniyle normal şartlarda 80 bin ton olan kiraz rekoltesinin 60 bin tonlara kadar düşebileceğini söyledi.

Oray, kuzey yarım kürede ilk kirazın Kemalpaşa'da yetiştiğini savunarak, "Bu yıl 20 Mart, 21 ve 24 Nisan tarihleri arasında yaşanan olumsuz hava, üretimde yüzde 30'a yakın düşüşe neden oldu" dedi.

Sezonun ilk kirazının kilogramı 70 liradan satıldığını belirten Oray, şunları kaydetti:

"Üretimde düşüş olduğu için bu yıl turfanda fiyatları 70 liradan açıldı. Ürün çoğaldıkça bu fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz. Şu an alımlar 40 ile 50 lira arasında, kirazın kalitesine göre yapılıyor. Bölgede 3 milyon kiraz ağacı varlığı var. Bunların 1 milyon 800 bin tanesi tam randımanlı meyve vermektedir. Kiraz ürününden 7 bin aile bölgemizde üreticilik yaparak geçimini sağlamaktadır. Yetiştirilen kiraz ürünlerimizin çoğu yurtdışına ihraç edilirken, az bir kısmı iç piyasaya sevk edilmektedir."

- Hasatta 20 gün gecikme

Oray, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle hasadın da geciktiğine işaret ederek, "Her yıl nisan ayının ilk haftasında kiraz hasat mevsimi başlıyordu ancak bu yıl hava şartları yüzünden hasat mevsimine yaklaşık 20-25 gün geç başlamak zorunda kaldık" diye konuştu.

Kemalpaşa’nın Bağyurdu Mahallesinde kiraz alımı yapan Sezgin Saydan da ilk ürünün 70 liradan alıcı bulduğunu, ürün çoğaldıkça bu fiyatın gerileyeceğini söyledi. 

Saydan, alımı yapılan kirazların İstanbul, Bursa ve Ankara’ya gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı