KEİ Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı

KEİ Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Ticari ilişkilerin geliştirilmesi bizler için ortak payda olmalı. Ancak bu şekilde bölge refahına ve huzuruna katkı sağlayacağımızı düşünüyorum"- "Rekabet şartlarının giderek zorlaştığı bir ortamda bölge ülkeleri avantajlarını e

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ticari ilişkilerin geliştirilmesi bizler için ortak payda olmalı. Ancak bu şekilde bölge refahına ve huzuruna katkı sağlayacağımızı düşünüyorum." dedi.

Bakan Zeybekci, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Ekonomi Bakanları 4. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, İbn-i Haldun'un "Coğrafya kaderdir" sözünü hatırlatarak, "Dolayısıyla komşularınız da kaderinizdir. Öyleyse olması gereken coğrafyanızda komşularınızla en iyisini yaşamak, mutlu bir çevre yaratmaktır." diye konuştu.

KEİ'nin sadece bir ekonomik kuruluş olmadığına işaret eden Zeybekci, teşkilatın Ekonomi Bakanları Toplantısı'nda bölge açısından önemli sonuçlar ortaya koyulacağına inandığını söyledi.

Zeybekci, KEİ üyesi ülkelerde 300 milyondan fazla insanın yaşadığını ve yaklaşık 3 trilyon dolar civarında bir ekonomi üretildiğini belirterek, bölgenin toplam dış ticaret hacminin ise 1,2 trilyon doları geçtiğini bildirdi.

"Bölgenin kendi arasındaki ticarete bakıldığında ise o kadar başarılı olduğumuzu söylemek zor" diyen Zeybekci, KEİ üyesi ülkelerin başta enerji olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginliklerini de beraber değerlendirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Bakan Zeybekci, "Sadece bu rakamlar bile KEİ'nin bir blok olarak ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. KEİ üyesi ülkelerin aralarında yapacakları ortaklıklar ve birlikteliklerle üçüncü bölge ve ülkelerde yapabileceklerinin potansiyeli de yüksektir. Üye ülkeler olarak KEİ'nin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmemiz elzemdir. Hem üyeler olarak kendi aramızdaki hem de yakın coğrafyamızdaki komşularımızla ticari ilişkilerimizi geliştirmeli, ekonomik işbirliğimizi güçlendirmeliyiz. Bu amaçla da öncelikli olarak halihazırda var olan mekanizmaları etkin bir şekilde kullanmalı, gerekirse bunları günün şartlarına göre yenilemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ticaretin önündeki engelleri masaya yatıracağız"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bu açıdan 2011 yılından bu yana her iki yılda bir düzenli olarak gerçekleştirilen ve bugün dördüncüsünü yaptıkları Ekonomi Bakanları Toplantısı'nın hem geçmişin bir değerlendirmesini yapmak hem de değişen dünya şartlarına uygun yeni üst politikalar geliştirmek için mükemmel bir platform olduğuna inandığını dile getirdi.

Bugün toplantıda genel olarak üye ülkeler arasında ticaret ve iş birliğini artırmanın yollarını konuşacaklarını aktaran Zeybekci, bilhassa ticaretin önündeki engelleri masaya yatıracaklarını kaydetti.

Nihat Zeybekci, KEİ bünyesindeki ilgili çalışma grubunda hazırlanan Ticaretin Kolaylaştırılması Stratejisi üzerinde duracaklarını belirterek, bu konunun çok uzun zamandan beri uluslararası kuruluşların da gündeminde olduğuna değindi.

Yakın bir zamanda çok taraflı bir Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın yürürlüğe girdiğini aktaran Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bu noktada akıllara şöyle bir soru gelebilir; ticaretin kolaylaştırılması alanında zaten farklı çalışmalar yapılıyorken KEİ bünyesinde bir strateji üzerinde çalışmanın bizler açısından katma değeri ne olur? Bu soruya cevabımız şu olmalı diye düşünüyorum; söz konusu strateji, diğer düzenlemelerden farklı olarak KEİ üyesi tüm ülkelerin ihtiyaçlarını ve önceliklerini dikkate alarak, bizzat KEİ perspektifiyle hazırlandı. Gerek coğrafi gerek kültürel gerek bölgesel bütün özellikler dikkate alındı. Bu durum şüphesiz hepimizin avantajınadır."

Zeybekci, 25. kuruluş yılı vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 10 gün sonra gerçekleştirilecek KEİ Liderler Zirvesi'nde de bu stratejiye yer verileceğini düşündüğünü, böylece bölge ve dünyaya güçlü bir mesaj vermiş olacaklarını ifade etti.

Bu konuyu önemsediğini, zira rekabet şartlarının giderek zorlaştığı bir ortamda bölge ülkelerinin avantajlarını en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini anlatan Zeybekci, "Ticari ilişkilerin geliştirilmesi bizler için ortak payda olmalı. Ancak bu şekilde bölge refahına ve huzuruna katkı sağlayacağımızı düşünüyorum." dedi.

Aynı coğrafyayı paylaşan KEİ ülkeleri olarak ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin karşılıklı çıkar temelinde herkes açısından önemli olduğuna işaret eden Zeybekci, bu yaklaşımla gerçekleştirecekleri görüşmelerin diyalog ortamını güçlendirip yeni iş birliği imkanları açacağına inandığını dile getirdi.

- "Bugün ortak bir deklarasyon kabul edilecek"

KEİ Genel Sekreteri Michael Christides ise 25 senelik faaliyet süresince KEİ'nin ekonomik ortaklıkları artırdığını belirterek, KEİ tek pencere iş birliğinin çerçevesinin de taslak haline getirildiğini, bu belge sayesinde sınır aşan süreçlerin daha da kolaylaştırılacağını kaydetti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) başkanlığında dün önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Christides, bu toplantıda önemli adımlar üzerinde mutabık kalındığını, dinamik bir iş konseyinin çalışacağını, tatmin edici bir şekilde rolünü yerine getirip özel sektör ile kamu sektörü arasında köprüler kuracağını umduklarını söyledi.

Christides, bugün ortak bir deklarasyonun kabul edileceğini bildirerek, bunun bölge açısından ticaretin kolaylaştırılmasına, yatırım ve sorunların çözümü açısından önemli bir adım olacağını dile getirdi.

Bölgenin imajının düzeltilmesinin, ticaretin KEİ üye ülkeleri ve diğer ülkelerle de kolaylaştırılmasının bu amaca giden yolda kendilerine yardımcı olacağını aktaran Christides, sürdürülebilir kalkınma ve uzun vadeli refahın amaçlandığını kaydetti.

Christides, bölgesel dayanışma ruhunun da gerekli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :