KEİ 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

KEİ 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız:- KEİ'nin 25. yıl dönümünü, örgütün çeyrek yüzyıllık mazisine yakışır şekilde kutlamak başta Türkiye olmak üzere hepimiz için bir vazifeydi. Bu vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeyi Türk diplomasisi kendine borç bildi"

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye'nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) dönem başkanlığı hakkında, "KEİ'nin 25. yıl dönümünü, örgütün çeyrek yüzyıllık mazisine yakışır şekilde kutlamak başta Türkiye olmak üzere hepimiz için bir vazifeydi. Bu vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeyi Türk diplomasisi kendine borç bildi." dedi.

İstanbul'da düzenlenen KEİ 36. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, KEİ Genel Sekreteri Michael Christides ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vadim Pristayko ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 6 ay önce dönem başkanlığını Sırbistan'dan devraldığını ve bugün Ukrayna'ya devrettiğini belirterek, "Şüphesiz her dönem başkanlığı kendi içinde, kendi döneminde önemlidir ve özel sorumluluklar gerektirir." diye konuştu.

Türkiye'nin dönem başkanlığının bu çerçevede ayrı bir anlam ve önem taşıdığının altını çizen Yıldız, Türkiye'nin dönem başkanlığının KEİ'nin 25. yılına denk gelmesinin de ayrıcalık, onur ve mesuliyet olduğunu ifade etti.

Yıldız, Türkiye'nin öncülüğünde kurulan KEİ'nin artık uluslararası anlamda kendini ispat etmiş bir örgüt olduğuna dikkati çekerek, "Bu itibarla KEİ'nin 25. yıl dönümünü, örgütün çeyrek yüzyıllık mazisine yakışır şekilde kutlamak, başta Türkiye olmak üzere hepimiz için bir vazifeydi. Bu vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeyi Türk diplomasisi kendine borç bildi. Faaliyetlerimizi de buna uygun yürüttük." dedi.

KEİ dönem başkanlarının, öncelikleri kendilerinin belirlediğinin altını çizen Yıldız, Türkiye'nin de bu bağlamda Birleşmiş Milletlerin (BM) 2030 hedefi olarak belirlediği sürdürülebilir kalkınma konusunu temel öncelik olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Yıldız, İstanbul'da düzenlenen KEİ 25. Yıldönümü Zirvesi'nin Türkiye'nin dönem başkanlığının en önemli etkinliği olduğunu belirterek, üye ülkelerin mutabakatıyla kabul edilen zirve bildirisinin, KEİ'nin 25. yıl dönümü ile de çok iyi bir şekilde örtüştüğünü kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Birinci Yardımcısı Pristayko, "Türkiye'nin başarılarını tekrar etmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Ukrayna olarak 6 ay içinde hayata geçirmek istedikleri hedefleri planladıklarına işaret eden Pristayko, KEİ içindeki iş birliğinin artarak devam edeceğini umut ettiğini dile getirdi.

Pristayko, Ukrayna'nın dönem başkanlığı sürecinde "Barış, İstikrar ve Refah" sloganı kapsamında çalışacağını vurgulayarak, tüm üye ülkelerin halklarının isteğinin de bu yönde olduğunu söyledi. Pristayko, "Eğer bir kalkınma yakalamak istiyorsak, bunun yolunun barış ve iş birliğinden geçtiğini unutmamalıyız." diye konuştu.

KEİ Genel Sekreteri Christides de Türkiye'nin dönem başkanlığının oldukça önemli olduğunu ve Türkiye'nin birçok başarılı etkinliğe imza attığını belirterek, KEİ 25. Yıldönümü Zirvesi'nde kabul edilen bildirgenin KEİ'nin geleceği için ciddi bir adım olduğunu söyledi.

KEİ Sekretaryasının Ukrayna'ya dönem başkanlığı süresince destek olacağının altını çizen Christides, "KEİ'nin ne kadar önemli bir teşkilat olduğunu son toplantılarımızla bir daha gördük." diye konuştu.

Basına kapalı yapılan bakanlar toplantısının sonunda düzenlenen KEİ Dönem Başkanlığı devir-teslim töreninde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Pristayko'nun, KEİ Dönem Başkanlığını Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız'dan devraldığı bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :