Kazakistan'da Avrasya Müslüman Aydınlar Forumu

Kazakistan'da Avrasya Müslüman Aydınlar Forumu

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Argun: - "Dünya siyasetine baktığımızda bu bütün ülkelerin vereceği normal bir reflekstir. Bu konuda biz bu coğrafyadaki dostlarımızdan Türkiye’yi çok iyi anlamalarını, Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetlerine dikkat etmel

ASTANA (AA) - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Selim Argun, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede Avrasya devletlerinin Türkiye'yi iyi anlamalarını ve bu konudaki hassasiyetlerine dikkat etmelerini istedi.

Argun, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Avrasya Müslüman Aydınları Forumu çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimini hatırlatan Argun dünyada hiçbir siyasi gücün, halkın rızası alınmadan böyle bir yönetim değişikliğine asla müsaade etmeyeceğini vurguladı.

Argun, bu kalkışmaya teşebbüs edenlerin Türk yargısı önünde hesap verdiğine işaret ederek, "Dünya siyasetine baktığımızda bu bütün ülkelerin vereceği normal bir reflekstir. Bu konuda biz bu coğrafyadaki dostlarımızdan Türkiye'yi çok iyi anlamalarını, Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetlerine dikkat etmelerini arzuluyoruz." diye konuştu.

Argun, FETÖ'nün dini kavramları referans alarak, dini terimler üzerine kendi ideolojisini inşa ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu anlamda bu yapılar insanları kandırmış, onların manevi duygularını istismar etmiştir. Avrasya Müslüman Aydınlar toplantısı da bu ve benzeri yapılanmalara dikkat çekmek, önümüzdeki zaman diliminde bölge haklarının bu tür illegal ve gayrimeşru din istismarlarına karşı farkındalığını artırmak amacı taşımaktadır."

Müslüman alimlerin bir araya gelerek kendi meselelerini çözme noktasında ortak kararlar alması, çalıştay ve sempozyumlar düzenlemesinin terör yapılanmalarının önüne geçme noktasında önemli olduğunun altını çizen Argun, ancak sadece Müslüman alimlerin, müftülük ve dini otoritelerin bu konudaki çalışmasının yetersiz olacağını devletlerin ilgili birimlerinin de hukuk ve yasalar çerçevesinde bu tür yapılarla mücadele noktasında bir irade ortaya koyması gerektiğine vurgu yaptı.

Argun, bölge devletlerinin 23 yıl önce Avrasya İslam Şurası yapısını kurduğunu, buna bağlı Avrasya İslam Fetva Meclisinin de faaliyet gösterdiğini anımsatarak, "Bu meclis Müslümanların problemlerine çözümler bulmak için zaman zaman bir araya geliyor ve fetvalar yayınlıyor. Avrasya Müslüman Aydınları Forumunun da bu çalışmalarla birlikte değerlendirildiği zaman Müslüman sorunlarının çözümüne ciddi bir katkı sunacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kazakistan Müftülüğü tarafından düzenlenen, Avrasya Müslüman Aydınlar Forumuna 22 ülkeden heyetler katılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :