Kayserili ayakkabı tamircisinin 1,5 metrekarelik ekmek teknesi

Kayserili ayakkabı tamircisinin 1,5 metrekarelik ekmek teknesi

Kayseri'de emektar esnaf, 1,5 metrekarelik dükkanında 35 yıldır ayakkabı ve çanta tamiri yaparak ailesini geçindiriyor- Sorgun:- "Burası 1,5 metrekare, makineler ve ben ancak sığıyoruz. Gelen ilk müşteri ayakta kalmıyor ama ikinci müşteriye yer yok. Burad

KAYSERİ (AA) - MÜZAHİM ZAHİD TÜZÜN - Kayseri'de 35 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Galip Sorgun, 1,5 metrekarelik dükkanından elde ettiği kazançla ailesini geçindirmenin mücadelesini veriyor.

Çocukken başladığı mesleğini sürdüren 47 yaşındaki Sorgun, sabahın erken saatlerinde açtığı, kendisinin bile zor sığdığı küçücük ayakkabı dükkanında gün batımına kadar kendi tabiriyle "muhannete muhtaç olmamak için" çalışarak alın teri döküyor.

Sorgun, 13 yaşında ustasının yanında başladığı ayakkabı tamirciliği mesleği artık son demlerini yaşasa da zor şartlar altında işini devam ettiriyor.

Dükkanından elde ettiği kazançla 5 kişilik ailesini geçindirmeye çalışan ve 3 çocuğunu okutan Sorgun, az ama helal kazancından dolayı Allah'a şükrediyor.

Sorgun, AA muhabirine, ilkokul mezunu olduğunu, bir meslek edinmek için küçük yaşında ayakkabı ustasının yanında çıraklığa başladığını anlattı.

10 yıl boyunca mesleğin inceliklerinin yanı sıra ustasından hayata dair de öğretiler edindiğini ifade eden Sorgun, şöyle dedi:

"Usta çırak ilişkisi baba evlat ilişkisi gibidir. Saygıda kusur olmaz, ustamız, babamız gibidir. Bayramlarda üstümüzü başımızı ustamız alıp giydirir, aç kalırsak ustamız yedirirdi. Şimdi bir çırak bulsan, beğenmez bu mesleği. Mesleğin en son çıraklığını biz yaptık. Bundan sonra çırak zor yetişir."

- Dükkana ikinci müşteri sığmıyor

Düvenönü'ndeki bir iş hanının merdiven altındaki dükkanının küçüklüğüne dikkati çeken Sorgun, "Burası 1,5 metrekare, makineler ve ben ancak sığıyoruz. Gelen ilk müşteri ayakta kalmıyor ama ikinci müşteriye yer yok. Buradan 5 kişinin karnını doyuruyoruz. Halimize binlerce şükür." ifadelerini kullandı.

Sorgun, kendisi okuyamadığı için çocuklarının eğitimine önem verdiğini, üç çocuğunu da okutmak için her gün dükkana bu gayretle geldiğini dile getirdi.

- Hazır tabanları işleri azalttı

Ayakkabı tamir işlerinin eskisi kadar yoğun olmadığını vurgulayan Sorgun, "Müşteriler genellikle sökük ayakkabı ökçesi veya taban dikişi için geliyorlar. Zaten eski dikişler yok, artık hazır tabanlar çıktı. Bu da bizim işimizi sekteye uğrattı. Ben de mecburen zararımızı aza indirmek için çanta ve valiz tamirine de bakıyorum. Artık bu işe çırak bulmak zor. Şimdiki gençler hemen para kazanıp zengin olmak derdinde. Bizler uzun yıllar çıraklığın ardından usta olabildik. Bu zamanın gençlerinin buna tahammülü yok." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :