Kaymaklı beldesinin tarih ve kültür mirasına sahip çıkılacak

Kaymaklı beldesinin tarih ve kültür mirasına sahip çıkılacak

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir merkeze bağlı Kaymaklı beldesinde tarihi ve kültürel mirasa yönelik çalışma başlatıldı. Kaymaklı İlkokulu Müdürü Suat...

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir merkeze bağlı Kaymaklı beldesinde tarihi ve kültürel mirasa yönelik çalışma başlatıldı.

Kaymaklı İlkokulu Müdürü Suat Uçar öncülüğünde öğretmenlerden hazırlanan bir ekip beldenin tarihi ve kültürel mirasını araştırma ve incelemeye başladı. Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma'nın da destek verdiği projede beldenin eski Türk ve Rum evleri incelenerek sözlü ve tarihi belgeler araştırılıyor.

Çalışmalar kapsamında Uçar, Belediye Yazı İşleri Müdürü Hasan Ercan ve öğretmen Hüseyin Özenboy ile Yunanistan Selanik doğumlu mübadil Tevfik Özlü'yü (98) evinde ziyaret etti.

Mübadele zamanında 7 yaşında olduğunu aktaran Özlü, Türkiye'ye vapurla geldiklerini ve çok sıkıntı çektiklerini belirterek, "Biz aile olarak 11 kişiydik Kaymaklı'ya gelen mübadil ise 30 ila 40 hane arasındaydı. Vapurla Mersin’e geldiğimiz sırada Yunanlılar yakınlarımızdan birini öldürmüşlerdi. Cenazesi vapurda kılındı ve sonra da denize atıldı. Mersin'de vapurdan indikten sonra arabalara bindirdiler posta posta bizi Niğde'ye getirdiler. Niğde'den de Kaymaklı kasabasına geldik. O sıralarda Mersin'de vapurdan inildiğinde kalabalık insanlar arasında kaybolanlar da oldu. O günler çok sıkıntılıydı. Allah bir daha insanları yerinden, yurdundan etmesin, acılar vermesin." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :