Katar'ın Darfur'daki barış çabaları

Katar'ın Darfur'daki barış çabaları

"Darfur'da Barış İçin Doha Belgesi" maddelerinin çoğu uygulandı

DOHA (AA) - Katar Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele ve Anlaşmazlıklarda Arabuluculuk Özel Temsilcisi Mutlak el-Kahtani, "Darfur'da Barış İçin Doha Belgesi" (DDPD) maddelerinin çoğunun uygulandığını söyledi.

DDPD'nin uygulanmasını takip komitesinin üç'üncü toplantısı Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Kahtani, söz konusu belgenin "iktidar ve servetin paylaşımı, adalet ve uzlaşı" da dahil olmak üzere çoğu maddesinin uzun soluklu bir çalışmanın ardından uygulamaya konulduğunu belirtti.

Barış anlaşmasının yeniden müzakereye açılmasının söz konusu olmadığını ifade eden Kahtani, anlaşmaya bağlı kalınması ve Darfur'da kalkınma projelerinin hayata geçirilmesinin gerekliliğine değindi.

- "Anlaşmanın uygulanmasıyla büyük ilerleme sağlandı"

Birleşmiş Milletler (BM)-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü'nün (UNAMID) Darfur Temsilcisi Jeremiah Nyamane Kingsley Mamabolo ise anlaşmanın uygulanmasıyla Darfur'da büyük ilerleme katedildiğini anlattı.

Mamabolo, 2012'de Darfur Destek Fonu'nun oluşturulduğunu, 96 projeye imza atıldığını, yaklaşık 18 milyon 360 bin dolara mal olacak bu projelere katkı sağlayacak 40 şirket olduğunu aktardı.

Sudan Cumhurbaşkanının Müzakere ve Diplomatik İletişim Temsilcisi Emin Hasan Ömer de anlaşmanın geri kalan maddelerinin para akışının olmayışı ya da bürokratik sebeplerden uygulanamadığını dile getirdi.

Ömer, Sudan hükümetinin pratikte başarılı sonuçlar doğuran anlaşmanın desteklenmesi konusundaki tavrının net olduğunu bildirdi.

Katar'ın başkenti Doha'da 27-31 Mayıs 2011 tarihlerinde Darfur Tüm Paydaşlar Konferansı düzenlenmiş ve söz konusu konferansta "Darfur'da Barış İçin Doha Belgesi" kabul edilmişti. Akabinde 14 Temmuz 2011'de Doha'da Sudan hükümeti ile Darfurlu isyancı gruplardan Özgürlük ve Adalet Hareketi arasında bir barış anlaşması imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :