Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

GENÇKONFED Genel Başkanı Okudan:- "Arap ülkelerinin Katar ile tüm ilişkileri kesmesi Ortadoğu'daki birçok dengeyi derinden etkileyecektir"

ANKARA (AA) - Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, "Arap ülkelerinin Katar ile tüm ilişkileri kesmesi Ortadoğu'daki bir çok dengeyi derinden etkileyecektir." dedi.

Okudan ve konfederasyondan bazı yöneticiler, Katar'ın Ankara Büyükelçiliği önünde, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin basın açıklaması yaptı.

İlişkileri kesme kararının Katar'ı adeta abluka altına aldığını dile getiren Okudan, "Arap ülkelerinin Katar ile tüm ilişkileri kesmesi Ortadoğu'daki birçok dengeyi derinden etkileyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Katar'ın, Arap ülkeleri tarafından "teröre destek vermek" ve "İran yanlısı olmak" ile suçlandığını ifade eden Okudan, Katar'ın bu ülkelere gereken yanıtları verdiğini fakat meselenin sürekli tırmandırılmak istendiğini söyledi.

Okudan, 2015'te Kral Selman'ın tahta geçişiyle Suudi Arabistan'ın, Müslüman Kardeşler ve Hamas konusunda yumuşama sinyalleri verdiğini, ABD Başkanı Donald Trump'ın Riyad ziyareti sonrası ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı belgeler ve Katar Emiri'nin Trump ile ilgili görüşleriyle tansiyonun tekrar doruğa çıktığını anımsattı.

Trump'ın, Suudi Arabistan ziyareti sırasında yaptığı 110 milyar dolarlık silah satışı anlaşmasının "İran'ı hedef alacağı"nı söylediklerine işaret eden Okudan, ziyaretin hemen sonrasında ilk hedefin Katar olmasını ve "İrancılık" ile suçlanmasını "düşündürücü" olarak niteledi.

Körfez İşbirliği Ülkeleri arasındaki uyumun, bölgenin ve Arap aleminin geleceği ve güvenliği için büyük önem arz ettiğini anlatan Okudan, bu uyumun Türkiye için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :