Karadağ'ın son çarık ustası

Karadağ'ın son çarık ustası

Başkent Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi kasabasındaki küçük dükkanında 66 yıldır çarık yapan Fiko Betsiç, şehirde çarıkçılık geleneğini sürdüren son kişi- Ülkenin son çarık ustası Betsiç, gerek sanayinin gelişmesi gerekse gençlerin ilgisizliği nedeniyle un

PODGORİTSA (AA) - ADEL OMERAGİÇ - Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi kasabasındaki küçük dükkanında 66 yıldır çarık yapan Fiko Betsiç, bu zanaatin şehirdeki son temsilcisi.

Ülkenin son çarık ustası Betsiç, gerek sanayinin gelişmesi gerekse de gençlerin ilgisizliği nedeniyle unutulmaya yüz tutan bu zanaatın kaybolmasından endişe duyuyor.

Karadağ'ın yanı sıra Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Sırbistan'da da özellikle köylerde yaygın bir şekilde kullanılan çarıkların, yürürken ses çıkarmadıkları için ilk zamanlarda avcılar tarafından kullanıldığı biliniyor.

85 yaşındaki Fiko Betsiç, babasından öğrendiği bu meslekle 66 yıldır geçimini sağlıyor.

Betsiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir zamanlar iyi paraların kazanılabildiği bu meslekle artık hiç kimsenin ilgilenmediğini belirterek, "66 yıldır çarık yapıyorum. Bu meslek bana babamdan miras ancak maalesef artık kimse bu zanaat ile ilgilenmek istemiyor" diye konuştu.

Çarık kullanımının popüler olduğu dönemde üç işçi çalıştırdığını ve işlere zor yetiştiğini anlatan Betsiç, "altın dönem" olarak nitelendirdiği bu yılların geçtiğini, şimdilerde ayda ancak bir çarık satabildiğini söyledi.

Bir çift çarığı yaklaşık üç saatte yapabildiğini aktaran Betsiç, deriden yaptığı çarıkların çiftini 20 avroya satıyor.

Dükkanının raflarında üzeri toz tutmuş yüze yakın çarık bulunan Betsiç, müşteri çıkması halinde tüm çarıkları 15'er avrodan satabileceğini söyledi.

Betsiç, yeni nesillerin çarıkçılık zanaatine ilgisizliğinden şikayet ederek, "Bu iş çok zor bir iş değil ama bu zanaatten kaçıyorlar. Yeni nesillere bu işi öğretmek isterdim ancak öğretebileceğim çırak yok" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler