Kara Harp Okulu darbe davası

Kara Harp Okulu darbe davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 5'i firari, 307 sanığın yargılandığı davaya tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam edildi

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda (KHO) yaşanan eylemlere ilişkin 5'i firari, 307 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Tutuksuz sanıklardan M.Ü. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saat 23.00 sıralarında televizyonda Boğaz Köprüsü'nün kapatıldığını gördüğünü, bölüm başkanının kendilerini WhatsApp mesajıyla göreve çağırdığını öne sürerek, "Saat 00.15 civarında kafeteryada toplandığımızda televizyondan FETÖ yanlısı askerlerin darbe yaptığını anladık. Odama çekildim. Gece 03.00 sularında aşağı indirdiler. Tüfek ve hücum yeleği dağıtıldı. Malzemeleri alıp odama çıktım. Sabah 6'ya kadar nizamiyeleri tekrar tekrar aradım, fakat çıkışın yasak olduğunu öğrendim. 09.00'da da çıkışlar serbestleşince silahı teslim edip evime gittim. Olaylara karışmadım, beraatımı istiyorum." ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanık V.A. da darbe girişimi sırasında çağrılması üzerine okula gittiğini, amirinin kendi emniyeti için çağırdığını savunarak, "Önder Haluk Tekbaş'ın emriyle silah aldık. Sabah silahı teslim edip evime gittim. Mühimmatsız aldığım silahı hiç kullanmadım. Okula gelirken de şahsi tabancamı evde bıraktım." dedi.

Tutuksuz sanık M.U. ise 2012'de yılında KHO'da öğretmenliğe başladığını, 15 Temmuz gecesi 23.30 sularında KHO Dekanının emriyle aranması üzerine KHO'ya gittiğini öne sürdü. Darbe girişiminde yer almadığını ve herhangi bir suça karışmadığını savunan Murat U. beraatını istedi.

- "Ümit Gençer, 2 bin mermi istedi"

Savunma Bilimleri Enstitüsünde (SAVBEN) yüzbaşı olan tutuksuz sanık H.D, "Önder Haluk Tekbaş'ın emriyle mesaiye gittim. Tekbaş, 'Bu bir alarm durumu. Şahsi emniyetiniz için çağırdık. Hep beraber bekliyeceğiz. Eğitim elbisesi giyin.' dedi. Saat 03.00 civarı Tekbaş'ın emriyle silah almaya giderken ellerinde valizle sivil kıyafetli Hava Harp Okulu öğrencilerinin içtima alanına gittiğini gördüm. Silahla sabaha kadar SAVBEN'de bekleyip sabah da evime döndüm. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Tutuksuz sanık H.H.S, ikmal astsubayı olduğunu, darbe girişimi sırasında TRT'de sözde darbe bildirisini okutan KHO Tabur Komutanı eski kurmay yarbay Ümit Gençer'in 15 Temmuz günü kendisine, "2 bin mermi hazırla. 18 Temmuz günü öğleden sonra MEBS okulunda subay ve astsubaylara atış yaptıracağım. Öğleden önce de atışa gidebiliriz. Bugünden mermileri alıp odama bırak." şeklinde talimat verdiğini belirtti.

Talimat üzerine atış emri yazdırıp mühimmat deposuna giderek içerisinde 2 bin 250 mermi olan açılmamış bir sandık alarak Gençer'e teslim ettiğini öne süren H.H.S, "Mühimmatı, eski ve yeni tabur komutanlarının da hazır bulunduğu sırada makam odasında Ümit Gençer'e teslim ettim. Akşam ilerleyen saatlerde tabur WhatsApp grubuna yeni tabur komutanı olan Hasan Hüseyin Eçik, tüm personeli mesaiye çağırdı. Mesaj üzerine Eçik'le görüştüğümde bana, 'Gelmene gerek yok.' dedi. Tüm gece evdeydim. Sabah arayan bir başçavuş, mühimmatları sayarak teslim almam için okula çağırdı. Herhangi bir eyleme karışmadım. Beraatıma karar verilmesini istiyorum." savunmasında bulundu.

Diğer tutuksuz sanıklar da savunmalarında hiçbir olaya karışmadıklarını öne sürerek atılı suçlamaları kabul etmeyip beraatlerini istedi.

Duruşmaya tutuksuz sanık savunmalarıyla yarın devam edilecek.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :