Kandilli Rasathanesi’ne "Uluslararası Tsunami Merkezi" sertifikası

Kandilli Rasathanesi’ne "Uluslararası Tsunami Merkezi" sertifikası

İSTANBUL (AA) - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme...

İSTANBUL (AA) - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'ne (BDTIM) geçen yıl verilen uluslararası "Tsunami Hizmet Sağlayıcı Akreditasyonu" 27 Haziran tarihindeki gerçekleştirilen törenle resmileştirildi.

Yapılan açıklamaya göre, 26-28 Eylül 2016 tarihleri arasında KRDAE-BDTİM’in Bükreş'te gerçekleştirilen 13'üncü oturumunda benzer başvuruda bulunan diğer merkezlerle (CENALT-Fransa, INGV-CAT-İtalya, NOA-Yunanistan) Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsüne geçmesine karar verilmişti.

"Tsunami Hizmet Sağlayıcı Akreditasyonu", Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu'nun (IOC) Paris'te düzenlenen 29'uncu oturumu sırasında 27 Haziran'da düzenlenen törenle IOC Başkanı ve Prof. Dr. Peter Haugan ve ICG/NEAMTWS Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner tarafından KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'e teslim edildi.

BDTIM, bu görevi kapsamında Türkiye ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara deprem bilgi ve tsunami uyarı mesajları gönderecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Ekip olarak, 148 yıllık tarihi boyunca ülkemizde yer bilimleri alanında her zaman öncül rol üstlenmiş olan KRDAE’nin bu başarısı bizleri heyecanlandırıyor." dedi.

ICG/NEAMTWS'in akreditasyon prosedürlerine göre, merkezlerin aday Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsünden Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsüne geçebilmek için akreditasyon başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Akreditasyon başvurusunda bulunan KRDAE-BDTIM, ICG/NEAMTWS tarafından başlatılan akreditasyon sürecini tamamlayarak, uluslararası hakemler tarafından oluşturulmuş olan akreditasyon takımı tarafından göreve layık görüldü.

26-28 Eylül 2016 tarihleri arasında KRDAE-BDTİM’in Bükreş'te gerçekleştirilen 13'üncü oturumunda benzer başvuruda bulunan diğer merkezlerle (CENALT-Fransa, INGV-CAT-İtalya, NOA-Yunanistan) Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsüne geçmesine karar verilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler