Kanaryalarını bebek gibi büyütüp şampiyonalara hazırlıyor

Kanaryalarını bebek gibi büyütüp şampiyonalara hazırlıyor

Katıldıkları yarışmalarda aldıkları derecelerle yetiştiricilerinin yüzünü güldüren kanaryalar, yumurtadan çıktıkları andan itibaren adeta bir bebek gibi özenle büyütülüyor - Sivaslı kanarya yetiştiricisi Polat: - "Yavrulara şırıngayla mama veriyoruz. Bebe

SİVAS (AA) - SEYİT AHMET EKSİK - Katıldıkları yarışmalarda aldıkları derecelerle yetiştiricilerini sevindiren kanaryaların yumurtadan şampiyonluğa uzanan serüveni, dişi kuşun gün doğarken yuvaya bıraktığı yumurtanın yetiştiriciler tarafından sabah namazı vaktinde toplanmasıyla başlıyor.

Sivaslı kanarya yetiştiricisi Sebahattin Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuaför dükkanının üst katında "Gloster" cinsi kanarya beslediğini ve yetiştirdiği ödüllü şampiyon kanaryalarla dünya yarışmalarına katılmayı hedeflediğini söyledi.

Kanarya tutkusu için her gün sabahın ilk ışıklarıyla kalktığını belirten Polat, şunları anlattı:

"Dişi kuşların her gün yuvaya bıraktığı yumurtaları gün doğarken toplayıp sahte yumurtalarla değiştiriyorum. Daha sonra 4 ya da 5'inci yumurtadan sonra sahte yumurtalar alınarak gerçek yumurtalar kuluçkaya yatırılıyor. Böylelikle birer gün arayla çıkan yumurtalardaki yavruların dünyaya aynı günde gözlerini açması ve küçük yavruların zayıf kalmasının önüne geçip hepsinin eşit şekilde beslenmesini sağlıyoruz. Jüri üyeleri, ırk, ötüm ve renk kategorilerinde yapılan yarışmalarda, kuşun kafa ve bacak yapısı, duruşu, tüy parlaklığı ve ırkının özelliklerini taşımasına göre puan veriyor" diye konuştu.

Kanarya beslemeye kalfalık yıllarında bir yakınının Almanya'dan getirdiği kanarya ile başladığını anlatan Polat, şöyle devam etti:

"Askerden geldikten sonra beslediğim kanaryalarla katıldığım yarışmada birincilik aldım. Şimdi Anadolu Gloster Kulüp'te yarışıyoruz. İnşallah nasip olursa yavrularımızla dünya yarışmalarına katılmayı düşünüyorum. Geçen yılki yarışmalarda yetiştirdiğim yavrular 3 birincilik, 8 ikincilik, 2 üçüncülük, 2 dördüncülük, 4 beşincilik kazandı. 2008 yılındaki yarışmada best derecesi (en güzel kanarya) almıştım. İnşallah ileride daha iyi dereceler yapmak için çabamızı gösteriyoruz."

Polat, en iyi kanaryaları yetiştirmede eş seçiminin önemli faktör olduğuna işaret ederek, eşlerden birinin ince tüylü, diğerinin ise kalın tüylü olmasına özen gösterdiklerini, iki ince ya da iki kalın tüylü kuşun kesinlikle eşleşmemesi gerektiğini aktardı.

- Ayaklarındaki bilezikler kimlikleri

Kanaryaların ayaklarına takılı bileziklerin yurt dışında yapıldığını ifade eden Polat, "Bu bilezikler yavrular 7 günlükken takılıyor. Özelliği kuşun kimliğidir. Yani o kanaryanın hangi ilde dünyaya geldiği, yetiştiricisinin dernek numarası ve seri numarası yazılı. Bu bilezikler olmadan yarışmalara girilemiyor" dedi.

- Özel mamalarla bebek gibi büyütülüyor

Kanaryaların beslenmesinde yaz ve kış döneminde ayrı rejim uyguladıklarını belirten Polat, hastalıklardan korunmaları için haftada bir kez kuşlarına sarımsaklı su verdiğini ifade etti.

Polat, üretim sezonunda yavruları hazır mamalar ile mısır ve pirinç unu, kuru ekmek, haşlanmış yumurta, havuç, brokoli, ıspanak, elma gibi malzemelerden hazırladıkları özel mamalarla beslediğini söyledi.

Anne ve baba kuşların hazırlanan mamaları yiyerek yavruları beslediğini dile getiren Polat, "Bazı anne babalar yavrularını iyi besleyemiyor. O yavrulara şırıngayla mama veriyoruz. Bebek gibi onlara bakıyoruz, onlar da bir bebek çünkü. Çocuğumuz nasılsa bunlarda öyle" ifadelerini kullandı.

Sebahattin Polat, yavruların anne babadan ayrıldıktan sonra özel kafeslerde yarışmalara hazırlandığını anlatarak, "Bir de tüy dönemi var. Yavrular 3 ay sonra tüylerini değiştiriyor ve kendilerini gösteriyor, çok güzel oluyorlar. Tüy değişiminden sonra yarışma kafesine koyduğumuz zaman jürinin karşısında Gloster ırkı olarak pinpon topu gibi bir kuş görmesi lazım" sözlerine yer verdi.

Kanaryalarını bebek gibi büyütüp şampiyonalara hazırlıyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :