Kanada Başbakanı Trudeau AP'de

Kanada Başbakanı Trudeau AP'de

Strazburg’da AP Genel Kuruluna hitap eden Kanada Başbakanı Trudeau, dün onaylanan Serbest Ticaret Anlaşması hakkında "Tarihi ve stratejik bir anlaşma" ifadelerini kullandı

STRAZBURG (AA) - Kanada Başbakanı Justin Trudeau, AB ile Kanada arasında geçen yıl ekim ayında imzalanan ve dün Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nın (CETA) tarihi ve stratejik bir anlaşma olduğunu söyledi.

Trudeau, Strazburg’da devam eden AP Genel Kuruluna hitap etti. Dün onaylanan serbest ticaret anlaşmasından sonra Strazburg’a gelerek “teşekkür konuşması” olarak değerlendirilen bir konuşma yapan Trudeau, “Dün tarihi bir etabı geride bıraktık. AB ve Kanada arasındaki ortaklığa ayrı bir önem veriyorum. Ortak değerlere sahibiz ve ortak değerleri savunuyoruz. Bu mücadelede ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. CETA ile bu ortaklık daha da güçlenecek.” dedi.

AP Başkanı Antonio Tajani, Trudeau’nun AP Genel Kuruluna hitap eden ilk Kanada Başbakanı olduğunu belirterek, “Avrupa’nın geçmişte uğradığı saldırılarda Kanada’nın desteğini asla unutmayacağız. CETA uzun müzakerelerden sonra dün imzalandı. Şimdi sorumluluklarımızı üstlenme zamanı. Halkımıza anlaşmayı anlatmalıyız.” sözleriyle Trudeau’yu kürsüye davet etti.

- Tarihi ve stratejik bir anlaşma

Dün onaylanan Serbest Ticaret Anlaşması hakkında "tarihi ve stratejik bir anlaşma" ifadelerini kullanan Trudeau, bu konudaki çalışmaların temellerinin bir başka Trudeau (baba Trudeau) zamanında atıldığını vurguladı.

AB’nin Kanada ile yakın ilişkilerinin artması taraftarı olduklarını ve bu nedenle CETA’ya destek verdiklerini dile getiren Trudeau, “AB, tüm dünyanın karşılaştığı sorunları aşmada önemli bir aktördür. Farklılıklarda birliği ifade eden AB modeli örnek olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Trudeau, “CETA’yı imzalamak kolay olmadı. Kanada’da ve Avrupa’da aylar süren toplantılar, açıklayıcı brifingler düzenlendi. CETA ile hepimiz başardık. Anne babaların çocuklarına daha iyi fırsatlar sunmalarını, gelecek nesillerin geçmişe göre daha iyi şartlara sahip olmaları için bu bir modeldir. Modern ve geleceğe yönelik bir proje olan CETA, üretici ve tüketiciyi korumaya yönelik, ilerici bir anlaşmadır.” ifadelerini kullandı.

Varılan anlaşmanın sadece ticari veya çıkar amaçlı hedefi olmadığının altını çizen Trudeau, “İnsanların yaşam şartlarını belirli bir şekilde iyileştirmektir” dedi. Konuşmasında anlaşma sonuçlarına dair örnek de veren Trudeau, “CETA ile Manitoba botlarını AB vatandaşları yüzde 17 daha ucuza satın alacak” diye konuştu.

Dün AP Genel Kurulunda üç saate yakın müzakere sonrası yapılan oylamada 695 milletvekili oy kullanmış, 408 üye anlaşmanın onayı yönünde, 254 üye karşı görüş bildirmişti. 33 üyenin de çekimser kaldığı oylama sonucunda CETA onaylanmıştı.

AB ile Kanada arasında ticareti geliştirmeyi hedefleyen anlaşma nisan ayından itibaren kısmen yürürlüğe geçecek. Anlaşmanın tamamen uygulanabilmesi için AB üyesi ülke parlamentolarının da onayı gerekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :