Kamu Hastanelerinde anlamlı kutlama

Kamu Hastanelerinde anlamlı kutlama

Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Hemşireler ve Ebeler Haftası kapsamında program düzenlendi.

Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği konferans salonunda gerçekleştirilen programa Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz, yöneticiler, ebeler ve hemşireler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Bil. Uz. Necati Bükecik, hemşirelik ve ebeliğin tarihi geçmişi en uzun olan iki ayrı meslek olduğunu söyledi. Bükecik, “İnsanlık tarihi var olalı beri hastanın bakımı ve bir kadının doğumu çok önemli durumlardır. Bu önemli durumlarda ihtiyacı olana derman olmaktır bizim işimiz. Savaşta yaralı saran, yürüyemeyenin elinden tutan, kalkamayana destek olan, ağlayanın gözyaşını silen, yeri geldiğinde insanın gözü, eli, ayağı olan, amacı bireye yardım etmek olan bir sağlık disiplinidir konuştuğumuz. Bu özverili görevlerinde tüm hemşire ve ebelerimizin gününü kutluyorum” dedi.  Programın ev sahipliğini yapan Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz ise Hemşireler ve Ebeler Haftasını sadece bir gün olarak kutlamadıklarını, bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Konuşmasında sağlıkta şiddete değinen Darılmaz, hiçbir alanda şiddetin kabul edilemeyeceğini belirterek, sağlıkta şiddet olaylarında azalma olmasına rağmen Türkiye’nin birçok yerinde canını dişine takarak çalışan sağlıkçıların şiddete maruz kaldığını, bunun da asla kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Sağlık alanında yapılan çalışmaların günden güne arttığını, yeni hastaneler yeni binalar yapıldığını anlatan Darılmaz, “Birçok hastane, birçok yeni bina yapılıyor. Ancak bizler kendi mesleklerimizde başarı gösteremezsek, kendimizi geliştiremezsek, azim gösteremezsek, bu yapılan binaların, hastanelerin hiçbir önemi kalmıyor. Çeşitli hastanelerde yaptığımız sabah toplantılarında bu azmi insanlarda görebiliyorum. Yaşanan sıkıntıları, sorunları birebir dinliyoruz. Çözüm yollarını konuşuyoruz. Bu toplantılarda pozitif bir enerji alıyorum” diye konuştu.  Avrupa’da her 100 bin kişiye 800 civarında ebe-hemşire düştüğünü Türkiye’de ise her 100 bin kişiye 260 ebe-hemşire düştüğünü kaydeden Darılmaz, Konya’nın ebe-hemşire sayısı bakımından Konya’nın 4. sırada olduğunu, önümüzdeki hafta da 300 civarında ebe-hemşirenin Konya’da görevi başlayacağını söyledi. 2002 yılında bir hemşireye 917 hasta düştüğünü bu sayının 2013’te 549 hastaya düştüğünü kaydeden Darılmaz, bu sayının 100’lere düşmesi gerektiğini anlattı. Hemşirelerin, ebelerin, doktorların, sağlık çalışanlarının kader birliği yaptığını, sıkıntıları, sevinçleri birlikte yaşadıklarını vurgulayan Darılmaz, tüm ebe ve hemşirelerin gününü kutladı.   Ferit Hepokur-Memleket