Kahvehanede "halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" davasında karar

Kahvehanede "halkı kin ve düşmanlığa sevk etme" davasında karar

Okmeydanı'ndaki bir kahvehanede yapılan ve sosyal medyada paylaşıldıktan sonra tartışmaya konu olan konuşmalarında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işledikleri iddiasıyla üçer yıl hapis cezası istemiyle yargılanan ikisi firarı 4 sanığın

İSTANBUL (AA) - Okmeydanı'ndaki bir kahvehanede yapılan ve sosyal medyada paylaşıldıktan sonra tartışmaya konu olan konuşmalarında, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işledikleri iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan ikisinin beraatine, firari 2 sanığın dosyasının ise ayrılmasına karar verildi.

İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık avukatları katıldı.

Davada karar verileceği belirtilerek son sözleri sorulan avukatlar, müvekkillerinin suç işlemediklerini savunarak beraat talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklar Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya'nın beraatine hükmetti. Firari iki sanığın dosyası ise ayrıldı.

- İddianameden

DEAŞ tarafından Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'ya düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra Okmeydanı'ndaki bir kahvehaneye giden bir grubun, kahvehanedekilere, "saldırıyla laikliğin hedef alındığını" iddia ettikleri konuşmalarının yer aldığı video yayınlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, 1 Ocak 2017'de V.K'nın Twitter hesabından bildirimi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtilerek, sosyal medyada dolaşan bir video kaydında üç erkek, bir kadının bir kahvehanede yaptığı konuşma içeriğine yer veriliyordu. Bu şahısların, konuşmalarında sosyal demokratları, muhafazakar ve milliyetçi görüşlere karşı kışkırttığı öne sürülüyordu.

Söz konusu videodaki konuşmanın şüpheli Ergin Çavik tarafından yapıldığı ve yanında diğer 3 şüphelinin bulunduğu aktarılan iddianamede, şüphelilerden Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya'nın soruşturma kapsamında tutuklandığı, diğer iki şüphelinin ise firari olarak arandığı kaydediliyordu.

Diğer şüphelilerin firari oldukları için ifadelerine başvurulamadığı belirtilen iddianamede, şüpheli Dışkaya'nın ifadesinin aksine suça konu video görüntüleri incelendiğinde, diğer şüphelilerin hemen arkasında ayakta durur vaziyette bulunduğu bildiriliyordu.

Konuşmanın sosyal paylaşım sitelerinden farklı halk kitleleri arasında gerilime ve ciddi tartışmalara sebebiyet verdiği, bu nedenlerle suçun yasal unsurlarının oluştuğu kaydedilen iddianamede, şüphelilerin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan ayrı ayrı 1 yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler