Kahramanmaraşlı pazarlamacı Kazakistan'da Türk yemeklerini yaygınlaştırıyor

Kahramanmaraşlı pazarlamacı Kazakistan'da Türk yemeklerini yaygınlaştırıyor

Kazakistan'da restoran açan Serdar Çetinkaya:- "Restoranımızda Türk ürünlerini, yemeklerini sunalım dedik. Bugün bir insan, Türk kahvaltısı yapmak veya balık yemek istediği zaman bize geliyor"- "Her gün Türkiye’den gelen uçaklarla buraya taze Karadeniz ba

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Kahramanmaraşlı pazarlamacı Serdar Çetinkaya, 14 yıl önce geldiği Kazakistan’ın Almatı kentinde Türk yemek kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de pazarlama alanında çeşitli firmalarda çalıştığını, 2004'te de bir akrabasının teklifi üzerine Kazakistan'a geldiğini belirterek "Elbette burada kardeşlerimizin olduğunu biliyorduk. 5 bin kilometre uzaktaki bir yer ilginç geliyor insana. Çok düşünmedik, gelmeye karar verdik." ifadelerini kullandı.

Kazakistan'da inşaat malzemeleri, üretim tesisleri, restoranlar ve mali müşavirlik muhasebe ofisleri açtığına işaret eden Çetinkaya, kimi zaman 150 kişiye iş imkanı sağladıklarını dile getirdi.

Çetinkaya, 2012'de Kazaklarla evli Türkleri birleştirmek amacıyla "Benim yarım Türk" adlı bir sosyal medya paylaşım grubu oluşturduğunu anımsattı. Grubun üye sayısının 16 bini geçtiğine işaret eden Çetinkaya, grubun insanların birbirine yardım ettiği bir sosyal paylaşım alanı haline geldiğini söyledi.

- "Taze Karadeniz balıkları getirtiyoruz"

Sosyal medya grubu sayesinde çevresinin genişlediğine ve insanların kendisine ilgi göstermeye başladığına dikkati çeken Çetinkaya, insanların buluşup sohbet ettiği, Türk yemekleri yediği bir alan oluşturmak amacıyla restoran açtıklarını kaydetti.

Çetinkaya, "Restoranımızda Türk ürünlerini, yemeklerini sunalım dedik. Bugün bir insan, Türk kahvaltısı yapmak veya balık yemek istediği zaman bize geliyor. Türkiye’den 5 bin kilometre ötede Türk ürünlerini halka sunuyoruz. Mesela, her gün Türkiye’den gelen uçaklarla buraya taze Karadeniz balıklarını getirtiyoruz ve halka sunuyoruz." dedi.

Her yıl Türkiye'yi yüz binlerce turistin ziyaret ettiğini ve Türk yemeklerine büyük ilgi gösterdiklerini dile getiren Çetinkaya, daha önceden Kazak aileleri tarafından fazla tüketilmeyen zeytinin artık sofraların ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi.

Çetinkaya, "Çok zevkli bir iş. Birçok insanı bir arada görebiliyorsunuz. Herkesle oturup sohbet etme şansınız oluyor. Bu arada açtığım sosyal medya grubunun yüzde 50'si Orta Asya vatandaşları, dolayısıyla Türkçe bilen herkes bize geliyor." şeklinde konuştu.

Türkyerin yurt dışında hizmet sektöründe başarılı olduklarının altını çizen Çetinkaya, Kazakistan'da birçok Türk restoranın hizmet verdiğini ve her birinin farklı lezzetler sunduğunu belirterek "Kimisi döner yapar, kimisi bizim gibi balık üzerine çalışır. Türk yemek kültürünün daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum ve bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

3-4 ayda bir Türkiye'ye giderek memleket hasretini giderdiğini kaydeden Çetinkaya, kendi akrabalarının da Kazakistan'ı sık sık ziyaret ettiğini ve çok sevdiğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :