Kahramanların madalyalarına sahip çıkıyor

Kahramanların madalyalarına sahip çıkıyor

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit yakınları ve gazilere verilen ancak çeşitli nedenlerle antikacıların eline düşen madalyaları toplayıp dernek binasında sergiliyor- Malül gazi K

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit yakınları ve gazilere verilen ancak zamanla çeşitli nedenlerle antikacıların eline düşen madalyalara sahip çıkarak dernek binasında sergiliyor.

Kumartaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Temmuz 2004'te Şırnak'ta uzman çavuş olarak görevliyken teröristlerin yola döşediği mayının patlaması sonucu ağır yaralandığını söyledi.

Tedavi sonrasında gazi olarak emekli edildiğini belirten Kumartaşlı, "Gazi olduktan sonra derneğe gitmeye başladım. Ardından dernek yönetimine girdim ve başkan oldum. Orada da bize terör malulü olduğumuz için devletimiz tarafından Cumhurbaşkanımızın tevcihiyle Devlet Övünç Madalyası verildi." dedi.

- "Dedelerinin kahraman olduğunu torunlarım da görecek"

Manevi değeri yüksek bu madalyaya gözü gibi baktığını anlatan Kumartaşlı, şöyle devam etti:

"Madalyamı ceketimin sol tarafında gururla taşıyorum. Bu arada Osmanlı'dan bugüne devletimiz tarafından verilen madalyalar dikkatimi çekti. Bu madalyalar nerelerde, kimlere ne şekilde verilmiş araştırmaya başladım. Devletimiz tarafından özellikle Osmanlı'nın son döneminden itibaren birçok madalya bastırılmış ve kahramanlık yapanlara verilmiş. Araştırmalarım sırasında üzüldüğüm hadiselerle karşılaştım. Bazı madalyaların özellikle İstanbul'da eskiciler ve antikacılarda alınıp satıldığını duydum. Taşıdığım madalya büyük oğluma kalacak. Ondan da çocuğuna nesiller boyu devam edecek. Dedelerinin kahraman olduğunu torunlarım da görecek."

Kumartaşlı, madalyaların antikacılarda çeşitli bedellerle satıldığını görünce bir şeyler yapmaya karar verdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"100-200 yıllık madalyaların bizim gözümüzde maddiyatı trilyonlarla ölçülmez ama alınıp satıldığını duyunca üzüldüm. Bunları antikacılardan almaya başladım. Herkesi tarihine ve manevi değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Şu anda elimde kendi Devlet Övünç Madalyamın haricinde 5 İstiklal Madalyası, 6 tane de Osmanlı döneminden kalma madalya var. Maddi gücüm yettiğince sahip çıkmak adına almaya devam edeceğim."

- Çanakkale Madalyası da var

Dernekte sergilediği madalyalardan birinin Çanakkale Savaşı Madalyası olduğunu ifade eden Kumartaşlı, şunları kaydetti:

"Çanakkale Madalyası kıyafetlerimizin sağ tarafına takılır. Bu da 'Eğer 1915'te düşman Çanakkale'yi geçmiş olsaydı İstanbul'a gelecekti, Anadolu'nun böğrüne hançeri saplayıp, parçalayacaktı' anlamına geliyor. Bu yıldız şeklinde olan madalyalarımız, o zamanki imkansızlıklar ve yokluklarla Almanya'da bastırılıp getirilmiş. O kadar da değerli madalya. Ecdadımız kahramanlık yapanlara hep sahip çıkmaya çalışmış. Bu madalyalara bugün bizim sahip çıkmamız gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :