Kadın paramotor pilotundan gökyüzüne davet

Kadın paramotor pilotundan gökyüzüne davet

Paramotor pilotu Ünverdi:"Paramotor sporu yaparken, aktif olarak uçan tek kadın paramotor pilotu olduğumu bilmiyordum. Bunu daha sonra öğrendim. Şimdi gördüğüm tüm kadınlara paramotor uçuşları yapmalarını tavsiye ediyorum"

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Türk Hava Kurumundan lisanslı, Türkiye'nin aktif uçuş yapan tek kadın paramotor (paraşüte ek olarak sırtında pervaneli motor taşıyan hava aracı) pilotu Tülay Ünverdi, "Paramotor sporu yaparken, aktif olarak uçan tek kadın paramotor pilotu olduğumu bilmiyordum. Bunu daha sonra öğrendim. Şimdi gördüğüm tüm kadınlara paramotor uçuşları yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.

Ünverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılık sporlarıyla ilgilenmeye 7-8 yıl önce eşinin teşvikiyle başladığını anlattı.

Eşinin Türk Hava Kurumuna giderek bu sporlarla ilgili bilgi aldığını belirten Tülay Ünverdi, kendisinin ve oğlunun da eşine katıldığını, ardından birlikte yamaç paraşütü eğitimi aldıklarını kaydetti.

Uzun süre yamaç paraşütü yaptıktan sonra paramotor pilotluğuna merak saldığını ifade eden Ünverdi, şu anda Türkiye'nin aktif uçuş yapan tek kadın paramotor pilotu olduğuna dikkati çekti.

Uçmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Tülay Ünverdi, haftanın stresi ve negatif enerjisini paramotorla uçarak attığını söyledi.

Kadınlara paramotor sporunu yapmalarını tavsiye eden Ünverdi, şunları kaydetti:

"Birçok insan daha eğitimlerin başında uçmaktan vazgeçiyor. İlk eğitimimiz 7 uçuşla başlıyor, 7 yamaç paraşütü uçuşu yaptıktan sonra ilk sertifikamı aldım. Havacılık sporuyla uğraştığınız zaman kendinizi sürekli geliştirmek zorundasınız, bu sporları yaparken 'Ben oldum, bittim' demek yanlış. Havacılık sporu kursuna 20 kişi başladık ama 2 kişi ancak tamamlayabildik. Paramotor sporu yaparken, aktif olarak uçan tek kadın paramotor pilotu olduğumu bilmiyordum. Bunu daha sonra öğrendim. Şimdi gördüğüm tüm kadınlara paramotor uçuşları yapmalarını tavsiye ediyorum."

- Güvenlik önlemleri önemli

Paramotor sporuna başlamadan önce zemin ve güvenlik önlemlerini almanın zorunlu olduğuna değinen Tülay Ünverdi, bunun için hava durumunun takip edilmesi, rüzgarın hızı, yönü ve çevre koşullarının sağlanması gerektiği bilgilerini paylaştı.

Ünverdi, paramotor sporunu yapmasındaki en büyük payın eşine ait olduğuna işaret ederek, "Eşim her zaman arkamda olduğu için ben rahat uçabiliyorum. Erkeklerin eşlerine her zaman destek vermesi gerekiyor. Karı koca beraber uçmaya başladığında insanlar bu sporu daha uzun süreli yapıyor." diye konuştu.

- 5 yıldır ara vermeden uçuyor

Eşi Altan Ünverdi ise kendisinin çocukluktan beri havacılık sporuna merakı olduğunu, eşini de paramotor sporu yapması için teşvik ettiğini dile getirdi.

Eşinin paramotor sporuyla uğraşan tek kadın olması konusunda kendisine sürekli sorular sorulduğunu anlatan Ünverdi, "Eşim dışında aktif olarak bu spora devam eden bayan paramotor pilotu arkadaşımız yok. Ufak tefek yapan olmuş ama hiçbiri sonunu getirememiş ama eşim 5 senedir ara vermeden aktif olarak uçuyor." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :