Japonya'dan Ortadoğu'daki insani krizler için 6 milyar dolar destek

Japonya'dan Ortadoğu'daki insani krizler için 6 milyar dolar destek

Japonya'nın eski Başbakanı Fukuda:- “Japonya hükümeti, Ortadoğu’daki insani krizler için sağlık, eğitim ve gıda alanında projeler yürütüyor ve bundan sonraki 3 yılda 6 milyar dolar destek verme kararı almıştır”- “Japonya, insani krizlerde elinden geleni y

İSTANBUL (AA) - FUAT KABAKÇI - Japonya'nın eski Başbakanı Yasuo Fukuda, ülkesinin Ortadoğu’daki insani krizler için eğitim, sağlık ve gıda alanında projeler yürüttüğünü belirterek “Japonya hükümeti, bundan sonraki 3 yılda 6 milyar dolar destek verme kararı almıştır.” dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı İstanbul'daki Dünya İnsani Zirvesi'ne katılmak üzere Japon hükümetini temsilen Türkiye’ye gelen Japonya’nın 91. Başbakanı Fukuda, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Japonya, insani krizlerde elinden geleni yapmaya hazırdır. Maddi destek vermeye hazırız.” diyen Fukuda, ülkesinin Suriyeli sığınmacılara da destek sağlamak için sağlık, eğitim ve gıda gibi konularda projeler yürüttüğünü söyledi. Fukuda, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ve ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının bu konuda çalışmalar yaptığını belirtti.

Ortadoğu'ya yönelik insani yardım projeleri çerçevesinde 20 bin öğrenciye Japonya’da üniversite eğitimi imkanı sunacaklarını, ülkesinin bölgeye sağlık uzmanları ve tıbbi cihaz da göndereceğini ifade eden Fukuda, “Japonya hükümeti Ortadoğu’daki insani krizler için sağlık, eğitim ve gıda alanında projeler yürütüyor ve bundan sonraki 3 yılda 6 milyar dolar destek verme kararı almıştır.” diye konuştu.

- "Biz Türk halkını seviyoruz, Türk halkının Japonlara yakınlık hissettiğini görüyoruz"

Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilere de değinen Fukuda, “Biz Türk halkını seviyoruz, Türk halkının Japonlara yakınlık hissettiğini görüyoruz.” dedi. Fukuda, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin giderek arttığını söyledi.

Fukuda, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi lazım. Bu konuda çaba harcanması gerekiyor. İnsan kaynaklarının daha da geliştirilmesi önemli. Özellikle Türkiye’deki gençlerin Japonya’yı ziyaret etmesini, orada eğitim görmesini bu gelişmeye örnek olarak gösterebiliriz. Bunun dışında turist sayısının artmasıyla da iki halkın yakınlaşacağını düşünüyorum.”

Japonya’da 11 Mart 2011'de meydana gelen, ülke tarihinin en büyük depreminde Türkiye’den çok sayıda kişinin Japonya’nın yaralarını sarmak için seferber olduğunu hatırlatan Fukuda, “Türk halkının bu özverili tavrını Japon halkı kesinlikle unutmayacaktır.” dedi.

Yasuo Fukuda, 23 Eylül 2007'de Liberal Demokrat Parti'nin lideri olmuş, iki gün sonra da Japonya'nın 91. Başbakanı olarak göreve başlamıştı. Fukuda, 1 Eylül 2008'de ani bir kararla görevinden istifa etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :