İzmirli kadınlara AB projesiyle dikiş eğitimi

İzmirli kadınlara AB projesiyle dikiş eğitimi

Hazır giyim sektöründe istihdamın artırılması ve kayıt dışılığın önüne geçilmesinin amaçlandığı proje kapsamında açılan atölyede, 200 kadına dikiş kursu verilecek

İZMİR (AA) - İzmirli 200 kadın, hazır giyim sektöründe istihdamı artırmak ve kayıt dışılığı engellemek amacıyla hazırlanan AB destekli proje kapsamında açılan atölyede dikiş kursuna katılacak.

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası tarafından hazırlanan, AB fonlarınca destelenen "Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sektöründe Kayıt Dışı İstihdamın Çözümünde Mesleki Eğitimler ve Yenilikçi Yaklaşımlar" projesi kapsamında, 8 ayda 200 kadının eğitim alacağı dikiş atölyesinin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, yaptığı konuşmada, kentte işsizliği azaltacak bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Mutlu, "234 bin avro destekle yaptığımız projede 200 kadın eğitim alacak. İzmir'de işsizliği bitirecek bu tür projelerin sayısını artırmamız gerekiyor. Buradaki kursiyerlerimizin önemli bölümü, 2 aylık eğitimlerini tamamladıktan sonra kendi işletmesini açacak. Bir bölümü de sektördeki eleman açığını kapatacak." diye konuştu.

Önceden ailelerin, kızlarını doktor, mühendis ya da avukat damat adayının istemesi durumunda gururlandığını anlatan Mutlu, "Öyle bir gün gelecek ki artık kız babaları, 'Kızımı kaynakçı, kaportacı, dikiş ustası, elektrikçi ya da makineci istedi' diye gururlanacak. Bu günler gelecek. Buna inanın, çünkü bu mesleklerde yetişmiş insan gücü yok, personel bulunamıyor. Personel bulunmadıkça bu işlerin kıymeti, işçilerin de aldıkları maaş artıyor." ifadelerini kullandı.

- "50 yaşındayım ama verimli olmak zorundayım"

Kursa katılan 50 yaşındaki Gülsen Akyol, ilerleyen yaşına rağmen öğrenmekten vazgeçmediğini, dikiş kursunun yanında açıktan liseyi bitirmeye çalıştığını anlattı.

Öğrenmenin yaşının olmadığını vurgulayan Akyol, "Halk eğitim merkezlerinin birçok kursuna katıldım. Sertifikalarım birikti ancak işim yok. Bundan sonra kendime küçük bir atölye açıp, yanıma 1-2 yardımcı alıp işimi kurmak istiyorum. Daha sonra da atölyemi gelinlerime bırakacağım. Buradaki arkadaşlara güzel bir örnek olduğumu düşünüyorum. Enerjilerini kaybetmesinler. 50 yaşındayım ama verimli olmak zorundayım." dedi.

Kursiyerlerden Gülser Mutlu da yurt dışında aşçılık yaptığını belirterek, "Buraya döndüğümde bir iş daha öğreneyim ve ayaklarımın üzerinde durayım düşüncesiyle kursa başvurdum. Hedefim kursu bitirdiğimde, dikiş konusunu diğer kurslarla takviye etmek. Buradan sertifikamı aldığımda iş yerimi açmak istiyorum. Hayatta bir ikinci planımın da olması gerekiyordu." diye konuştu.

Ev kadını Garip Güneş de okuyan çocuklarına ve ev bütçesine destek olmak amacıyla kursa katıldığını ifade etti.

Programda, ilk etapta 25 kadının eğitim göreceği atölyenin açılışı yapıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :