İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

FETÖ mensuplarının İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin davada, 93 sanığın yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturması kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin 93 sanığın yargılanmasına devam edildi.

2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 19 tutuklu sanık, tutuksuz yargılanan bazı sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

İddia makamının, 17 Ekim'de, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönündeki mütalaasına karşı, sanıklar taleplerini iletti.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü Memduh Tosun, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin yapılan tespite itiraz ettiğini dile getirerek, bununla ilgili dosyaya gelen raporda hiçbir kullanıcıyı eklemediğini, bu program üzerinden kimseyle iletişime geçmediğini savundu.

Tutuksuz yargılandığı dönemde duruşmaları takip ettiğini, adli kontrol şartlarını yerine getirdiğini ifade eden Tosun, tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü Mustafa Çil, 30 aydan beri tutuklu olduğunu, çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu anlatarak, "Ailemin yanında olmak istiyorum. İhtiyar olan anne babama evlatlık yapmak istiyorum. Ömrümün yarısını terörle mücadelede harcayan ve örgüt üyelerini şikayet eden birisi olarak şimdi örgüt mensubu olmakla suçlanıyorum. Tahliyemi istiyorum." dedi.

Tutuklu sanık eski komiser Özcan Karanfil de "Benim tutukluluğum eşim ve çocuklarımı kahrediyor. Takdiri size bırakıyorum, tahliyemi istiyorum ama ağır adli kontrol şartlarını istemiyorum." diye konuştu.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü Taner Aydın, hangi soruşturmadan yargılandığı ve tutuklandığını anlamakta zorluk çektiğini ileri sürerek, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Bylock kullandığına ilişkin devam eden bir yargılaması olduğundan mükerrer yargılama olmaması için ByLock'la ilgili beyanda bulunmayacağını söyledi.

Devletten başka hiç kimseden emir almadığını savunan Aydın, 3 yıldır tutuklu olduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Müjdat Karagöz ile Selçuk Küçükarslan'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda, Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Dava dosyadaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83'e, birleşen başka dosya nedeniyle de 93'e yükselmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :