İzmir'de "Kore-Türkiye Ekonomi Forumu"

İzmir'de "Kore-Türkiye Ekonomi Forumu"

İZTO Başkanı Demirtaş: "Kore ile tarihten gelen iyi ilişkilerimizi ekonomik alandaki iş birliklerine taşımalıyız"

İZMİR (AA) - İzmir'de Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğinde "Kore-Türkiye Ekonomi Forumu" yapıldı.

Kentteki bir otelin kongre merkezinde düzenlenen forumda, katılımcılara Kore ve İzmir'deki yatırım ve ticaret olanakları anlatıldı.

Kore İş Derneği Başkanı Seok-Jae Seo yaptığı konuşmada, Türkiye'de otomotiv, inşaat, elektronik, enerji, taşıma ve çelik işleme gibi sektörlerde önemli yatırımlarının bulunduğunu, çeşitli büyüklükte 100'ün üzerinde Güney Koreli firmanın faaliyet yürüttüğünü belirtti. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi önemli projelerde de Koreli firmaların yer aldığını kaydeden Seo, Türkiye'de 10 binden fazla kişiye istihdam sağladığını aktardı.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş da ekonomik gelişmenin sadece doğal kaynaklarla ya da ülkenin jeopolitik konumu ile sağlanamadığını belirterek, "Günümüzde inovasyona, yüksek katma değerli üretime ve yüksek teknolojiye dayanan yeni bir ekonomik model var. Bunu başarmak için de iyi yetişmiş, yüksek becerilere sahip insanlara sahip olmak gerekiyor. Bilgiye ulaşabilen ve bu bilgiyi kullanabilen insanlar yetiştirmenin yolu da kuşkusuz eğitimden geçiyor. Bu ekonomik modelin en büyük aktörlerinden biri Kore Cumhuriyeti" dedi.

Kore Cumhuriyeti'nin son 30 yılda hızlı bir şekilde gelişim gösterip, kişi başına düşen milli gelirini 2 bin dolardan, 23 bin dolara çıkardığına dikkati çeken Demirtaş, bu başarının altında eğitim olduğunu vurguladı.

Demirtaş, Güney Kore ve Türkiye arasında tarihten gelen dostluk ve iş birliği olduğuna belirterek, şunları kaydetti:

"Kore ile tarihten gelen iyi ilişkilerimizi ekonomik alandaki işbirliklerine taşımalıyız. Ticari ilişkilerimiz 2003 yılından bu yana önemli gelişmeler kaydetti. Ağırlıklı olarak Güney Kore’den elektronik, otomotiv ve otomotiv parçaları satın alıyoruz. Ülkemizin ihracatında ise mineral yağlar, yakıtlar, makine ve eczacılık ürünleri öne çıkıyor. Ancak ülkelerimiz arasındaki ticarette, Türkiye aleyhine yaşanan dış ticaret açığı çözüm bekleyen bir sorun. 2015 yılı sonunda dış ticaret açığımız 6,5 milyar dolara yaklaşmış durumda. Ülkelerimiz arasında Serbest Ticaret Anlaşması var. Bu anlaşma ile biz de Kore pazarını büyüteç altına almalıyız. Bundan sonra ne alıp ne satacağımız, hangi alanda yatırım yapabileceğimiz gibi konularda detaylı çalışmalar gerçekleştirmeliyiz."

Konuşmaların ardından Kore Ticaret-Yatırım Teşvik Ajansı (KOTRA) yetkilileri Güney Kore'nin Türkiye'deki yatırımlarını anlatan sunum yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler