İzmir Kuş Cenneti yavru flamingolarla şenlendi

İzmir Kuş Cenneti yavru flamingolarla şenlendi

Flamingoların Türkiye'deki iki üreme sahasından biri olan İzmir Kuş Cenneti, bu sezon dünyaya gelen yaklaşık 14-15 bin flamingo yavrusuyla son yılların en yüksek yavrulama rakamına ulaştı - Yaklaşık 6,5 dönüm büyüklüğüyle dünyanın en büyük yapay kuluçka a

İZMİR (AA) - UFUK KIRABALI - Türkiye'de flamingoların iki üreme sahasından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nde bu sezon 14-15 bin flamingo yavrusu dünyaya gelerek, yavrulamada son yılların en yüksek seviyesine ulaşıldı.

Anadolu kültürünün "allı turnası" flamingoların Tuz Gölü ile Türkiye'deki iki üreme sahasından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nde (Gediz Deltası), mevcut doğal kuluçka adasının dalga erozyonuyla erimesi nedeniyle 2011 yılında oluşturulan ve yaklaşık 6,5 dönüm yüzölçümüyle dünyanın en büyük yapay kuluçka adası, her geçen yıl daha çok sayıda flamingo yavrusunun dünyaya gelmesini sağlıyor.

Flamingoların yuva yaparken zorluk yaşamaması için mayıs ayında başlayan kuluçka sezonu öncesi sert cisimlerden temizlenip toprağın bellenerek, flamingo çifteleri için hazır hale getirilen kuluçka adası, mayıs ayından itibaren binlerce flamingo çiftine ev sahipliği yaptı.

- Yavrulamada en yüksek düzeye ulaşıldı

Kesin rakamın flamingoların diğer alanlara geçerek adayı terk etmesinin ardından yapılacak yuva sayımıyla belirleneceği kuş cennetinde, uzaktan yapılan gözlem sonucu 14-15 bin flamingo yavrusunun dünyaya geldiği hesap ediliyor.

İzmir Kuş Cenneti'nde 2011 yılı öncesi kuluçka adasının erozyon sonucu erimesinin ardından 350-400 rakamına kadar düşen yavrulama sayısı, yapay kuluçka adasının oluşturulmasının ardından her geçen yıl artarak, o tarihten itibaren bu yıl en yüksek seviyeye ulaştı.

- Yavrular "kreşte" uçma eğitimi alıyor

Yaklaşık 30-32 günlük kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkan ve ilk günlerini tüm koloninin koruması altında anne ve baba flamingolar tarafından beslenerek geçiren yavrular, 1,5-2 aylık palazlanma döneminin ardından erişkinlik öncesi, kolonideki yetişkin bireylerle "kreş" olarak adlandırılan gruplarını oluşturdu.

"Kreşte", ada çevresindeki suda gezinen ve kendi kendine beslenmeye başlayan yavrular, bir yandan da koloniye göz kulak olan erişkinleri taklit ederek, suda koşarak hızlanma ve kanat açarak uçma eğitimi yapıyor.

- Yavrulamada büyük başarı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü İzmir Şube Müdürü Hayati Binboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, flamingoların Türkiye'deki varlığı için İzmir Kuş Cenneti'nin büyük önem taşıdığını belirtti.

Flamingoların Türkiye'de iki üreme sahası bulunduğunu, bunlardan birinin Tuz Gölü, diğerinin de İzmir Kuş Cenneti olduğuna işaret eden Binboğa, İzmir Kuş Cenneti'nde 2011 yılından sonra her geçen yıl artan yavru sayısının flamingo varlığı açısından sevindirici olduğunu ifade etti.

Binboğa, Gediz Deltası İzmir Kuş Cenneti'nde, bakanlıklarının alanın geliştirilmesi konusunda hazırladığı yönetim planı çerçevesinde yaptığı çalışmalarla bu sezon rekor sayıda yavru flamingo dünyaya geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Flamingo kuluçka adası, flamingoların çoğalmasına katkı sağlamıştır. Bu alan dünyanın en büyük üreme adası konumunda ve 6 bin 440 metrekarelik bir alandır. Geçmişte bir çok nedenden dolayı burada üreyen flamingo sayılarında azalma meydana gelmişti ama bu ada yapıldıktan sonra flamingo sayısı, her yıl katlanarak artıyor. Geçen yıl 7 bin 111 çiftin yavru yaptığı adada bu yıl 14-15 bin çift yuva yaptı. Bu son yılların rekorudur ve önceki sezona göre dünyaya gelen yavru sayısının iki katına çıktığını gösteriyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :