İYİ Parti Isparta Milletvekili Okutan:

İYİ Parti Isparta Milletvekili Okutan:

"Bu bütçe de Türkiye'deki kötü gidişi önleyecek hususları barındırmamaktadır, vaziyeti idare etmek üzere hazırlanmış bir bütçedir"

TBMM (AA) - İYİ Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan, "Bu bütçe de Türkiye'deki kötü gidişi önleyecek hususları barındırmamaktadır, vaziyeti idare etmek üzere hazırlanmış bir bütçedir." görüşünü savundu.

Okutan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılı bütçe görüşmelerinde sona gelindiğini anımsattı.

Onuncu Kalkınma Planı'na göre 2018'te işsizliğin yüzde 7,2'ye düşeceğini ancak açıklanan resmi verilere göre bu oranın yüzde 10,6 olduğunu belirten Okutan, buna iş aramaktan ümidini kesen fakat iş olması durumunda çalışmaya hazır 2,1 milyon kişi daha dahil edildiğinde Türkiye'de işsizlik oranının gerçekte yüzde 16,1'e çıktığını iddia etti.

Bütçenin doğru plan, program ve hesap-kitap ile yapılmadığını öne süren Okutan, eğer yapılsaydı, 3 ayda bir "teşvik paketi, can suyu paketi, reform paketi" adı altında pansuman tedbirlerle ekonominin ayakta tutulmaya çalışılmayacağını savundu.

Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin, gelirin yüzde 47,2'sini alırken en yoksul yüzde 20'lik grubun gelirin yüzde 6,2'sini aldığını söyleyen Okutan, bütçede harcama disiplini bulunmadığını anlattı.

Bütçenin hazırlanması için hedef alınan enflasyon, kur ve faiz tahminlerinin de şimdiden aşıldığını iddia eden Okutan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu bütçe de Türkiye'deki kötü gidişi önleyecek hususları barındırmamaktadır, vaziyeti idare etmek üzere hazırlanmış bir bütçedir. Bu bütçe gösterdi ki bütçe devletin tüm gelir ve giderlerini kapsamıyor. Bütçe dışı kamu harcamaları bilinmiyor. Dolaylı vergiler ağırlıkta, gelir adaletsiz bir şekilde toplanıyor ve gelirler üretimi desteklemeye gitmiyor. Gelir dağılımı dengesizliği artıyor, ücretler eriyor, asgari ücret reel olarak geriliyor, vatandaşın ve ülkenin borcu artmaya devam ediyor. Refah artmıyor, eğitim daha iyi hale gelmiyor, bölgeler arası gelişmişlik farkı azalmıyor, reel manada büyüme gerçekleşmiyor, Türkiye yerinde sayıyor yani Türkiye kötü yönetiliyor. "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler