"İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik"

"İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik"

TÜGİAD Başkanı Çuhacı:- "Türk ekonomisi, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelerek bir kez daha potansiyelini kanıtlamıştır"- " İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik, Ar-Ge ve katma değerli ihracat

İSTANBUL (AA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, piyasalardaki olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarının umut verici olduğunu belirterek, istikrarlı büyüme performansının formülünün "inovatif girişimcilik" olduğunu kaydetti.

Çuhacı yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin büyüme performansının devam ettiğini ifade ederek, "Türkiye ekonomisinin 2016 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8 oranında büyümesi piyasaları hem rahatlatmış hem de ümit vermiştir. Söz konusu zaman diliminde Türk ekonomisi, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelerek bir kez daha potansiyelini kanıtlamıştır. Türkiye ekonomisi kaldığı yerden büyümeye devam ediyor. Bu dönemdeki büyüme performansımız bir başarı hikayesidir." değerlendirmesini yaptı.

Pozitif süreci fırsat olarak görüp, uzun vadeli yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Çuhacı, "Genç girişimciler ve genç iş adamları olarak ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğini hatırlatıyoruz, ihracatın reel olarak ithalattan daha fazla büyümesi gerekiyor. Bunun için de TÜGİAD olarak hem yeni pazarlar bulmak konusunda hem de mevcut ekonomik sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.


- "İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilikten geçiyor"


Dönemsel nedenlerden dolayı sadece Türkiye’nin değil dünyadaki tüm ekonomilerin sıkıntılı bir süreç geçirdiğine dikkati çeken Çuhacı, büyüme verilerini şöyle değerlendirdi:

"Küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen 2016 yılının ilk çeyreğinde elde edilen büyüme performansı piyasalara umut serpmiştir. Fakat bunun da devamlılığı önem arz etmektedir. Teknoloji ithal ederek, cari açık problemini sürekli yaşayarak 2023 hedeflerine ulaşmakta hem zorluk yaşayabilir, hem de 21. yüzyılın rekabet koşullarında büyük sıkıntılar ile karşılaşırız. Mevcut büyüme rakamlarını iyi analiz etmek lazım. İnşaat sektörü, kamu yatırımları ve tüketime dayalı bir büyümemiz var.

Turizm sektörü için sıkıntılı bir dönem geçireceğimiz sır değil. Dolayısıyla hem bu büyüme verilerinin verdiği moralle, hem de sorunları çözme fırsatını iyi değerlendirerek yapısal reformları yapmamız lazım. İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik, Ar-Ge ve katma değerli ihracattan geçiyor. Bunun için de daha çok yatırım ve üretim yapmamız gerekiyor."

Eğitime yatırım yaparak kendi markalarını yaratan, bilim ve teknoloji üreten ülkelerin ekonomik büyümelerinin sürdürebilir olduğuna dikkati çeken Çuhacı, "Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında doğru orantılı bir ilişki var." yorumunda bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :