İsrail'in Gazze'de balık avlama mesafesini artırması

İsrail'in Gazze'de balık avlama mesafesini artırması

Balık avlama mesafesini geçici olarak 9 mile çıkaran kararın uygulanması pazar gününe ertelendi

GAZZE (AA) - İsrail’in, Gazze Şeridi’nde balık avlama mesafesini geçici olarak 6 milden 9 mile çıkarma kararının uygulanmasını pazar gününe ertelediği bildirildi.

Filistin Sivil İşler Bakanlığı Basın Direktörü Muhammed el-Mukademe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın üç gün sonra uygulanmaya başlanacağını ancak erteleme nedeninin kendilerine bildirilmediğini söyledi.

İsrail Hükümetinin Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri Koordinatörü Yoav Mordechai ise Filistin tarafının yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Gazze'de balık avlama mesafesini artırılması kararının pazar günü yürürlüğe gireceğini belirtti.

Mordechai, 26 Ekim'de yaptığı açıklamada, Gazze'nin güneyinde yer alan sahillerde balık avlama mesafesinin, geçici olarak 6 deniz milinden 9 deniz miline çıkartıldığını ve iki ay süreyle geçerli olacak uygulamanın salı günü başlayacağını ifade etmişti.

Ancak daha sonra, Filistin'deki "olumsuz hava şartları" nedeniyle kararın perşembe gününden itibaren geçerli olacağı duyurulmuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nin 20 mil açığına kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler