İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail askerleri, El-Halil'de bıçak taşıdığı gerekçesiyle 1 Filistinliyi gözaltına aldı

KUDÜS (AA) - İsrail askerlerinin, El-Halil kentinde "bıçak taşıdığı" gerekçesiyle 1 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sayfasındaki habere göre, El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi yakınlarındaki bir kontrol noktasında Filistinli bir genç "bıçak taşıdığı" gerekçesiyle İsrail askerleri tarafından gözaltına alındı.

İsrail güçleri, çeşitli gerekçelerle hemen hemen her gün Filistinlilere yönelik gözaltı operasyonları düzenliyor.

Yahudiler, 1994 yılına kadar belli saatlerde İbrahim Camisi'nde bulunan "Hazreti İbrahim'in kabrini" ziyaret edebiliyordu. Baruch Goldstien isimli aşırı sağcı Yahudi'nin 25 Şubat 1994'te cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi ve 125'ini yaralamasının ardından İsrail yönetimi, güvenlik gerekçesiyle caminin yarısını Yahudiler için mabede dönüştürmüştü.

İsrail, Müslümanların kendilerine ayrılan kısma girmesine izin veriyor ancak onların, Yahudiler için ayrılan kısma yalnızca Kadir Gecesi, cuma günleri ve dini bayramlarda girmesine izin veriyor.

Yahudiler tüm yıl boyu kendileri için ayrılan bölüme kısıtlama olmaksızın girerken, Musevi bayramlarında ise caminin tamamını ziyaret edebiliyor.

İsrail'in kontrolündeki El-Halil kentinde bulunan İbrahim Camisi çevresinde oturan yaklaşık 400 Yahudi yerleşimciyi bin 500 civarında İsrail askeri koruyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :