"İsrail polisi Fatıma'yı öldürmek yerine gözaltına alabilirdi"

"İsrail polisi Fatıma'yı öldürmek yerine gözaltına alabilirdi"

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail polisinin 16 yaşındaki Filistinli Fatıma'yı gözaltına alabilecekken 10 kurşun sıkarak öldürmeyi tercih ettiğini açıkladı

KUDÜS (AA) - İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail polisinin 16 yaşındaki Filistinli Fatıma Hacici'yi gözaltına alabilecekken 10 kurşunla öldürmeyi tercih ettiğini belirtti.

B'Tselem'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin pazar günü işgal altındaki Doğu Kudüs'te kendilerine "bıçak çektiği" iddiasıyla vurarak öldürdüğü Fatıma'nın "polislere gerçek bir tehdit oluşturmadığı" ifade edildi.

Yapılan araştırma neticesinde Fatıma'nın demir bariyerler arkasında çelik yelek, kask ve makineli silahlarla bekleyen beş polise birkaç metre öteden bıçak salladığının belirlendiği belirtilen açıklamada, İsrail polisinin Fatıma'yı vurmak yerine kolaylıkla gözaltına alarak etkisiz hale getirebilme imkanına sahip olduğu kaydedildi.

Buna rağmen İsrail polisinin kendilerine birkaç metre uzakta bulunan 16 yaşındaki Fatıma'yı en az 10 kurşun sıkarak öldürdüğü vurgulandı.

Açıklamada, Kudüs Bölge Polis Komutanı Tümgeneral Yarom Haley'in Fatıma'nın öldürülmesini "meşru ve haklı" bulan sözleri de eleştirildi. Haley'i "gerçekleri görmezden gelmekle" suçlayan B'Tselem, Fatıma'nın öldürülmesinin bir istisna olmadığına ve benzer olayların özellikle Ekim 2015'ten bu yana sıklıkla yaşandığına işaret etti.

Haley gibi üst düzey güvenlik görevlerinin bu tür açıklamalarının sokaktaki güvenlik birimlerini herhangi bir tehlike arz etmeyen Filistinlileri vurarak öldürmeye teşvik ettiği vurgulandı.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu eski şehrin Şam kapısında arkadaşıyla dolaşan Fatıma Hacici, pazar günü İsrail polisi tarafından "bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu" iddiasıyla vurularak öldürülmüştü.

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "5 İsrail polisi, bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla yoğun bir şekilde kız çocuğuna ateş etmiştir. Fatıma'nın cesedinin yanına bıçağın konulmasıyla 'bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu' iddiası ispatlanamaz." ifadelerine yer vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :