İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için 50 gündür açlık grevindeki Kayid'in sağlık durumunun ciddileştiğini ve her an hayatını kaybetme riski olduğunu belirtti

RAMALLAH (AA) - Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için 50 gündür açlık grevindeki Bilal Kayid'in sağlık durumunun ciddileştiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hakkındaki idari tutukluluk kararını protesto için 50 gündür açlık grevindeki Kayid'in 33 kilo kaybettiği, kısmi şekilde bilinç ve görme kaybı yaşadığı, kalp rahatsızlığı ve akciğer iltihabının da günden güne yoğunlaştığı belirtildi.

Halihazırda İsrail Barzilai Hastanesi'nde gözetim altında tutulan Kayid'i ziyaret eden sağlık bakanlığı heyetinin raporuna yer verilen açıklamada, Kayid'in, ciddi sağlık sorunları nedeniyle ani ölüm riski taşıdığı ifade edildi.

Bakanlık, Kayid'in acilen serbest bırakılması için uluslararası sağlık kuruluşlarına müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

İsrail mahkemesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti. Kayid, söz konusu karara tepki olarak açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :