İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklular

İİT daimi temsilcileri, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutukluları görüşmek için Cidde'de bir araya geldi- İsrail, 1976'den bu yana aralarında çocukların da olduğu 800 bin Filistinliyi tutukladı

CİDDE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Daimi Temsilciler Komitesi, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutsakların durumunu görüşmek için Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İİT genel merkezde bir araya geldi.

Toplantı sonrası komite tarafından yayınlanan açıklamada, Filistin'in talebi ile gerçekleşen toplantıda daha önce Kudüs, Filistin davası ve İsrail sorunu hakkında İİT tarafından Cibuti'de 2012 yılında Dışişleri bakanları toplantısı ile diğer zirve ve kurullarda alınan kararların desteklendiği belirtildi.

İsrail'in, 1967 yılından bu yana aralarında çocukların da olduğu 800 bin Filistinliyi tutukladığı kaydedilen açıklamada, şu anda İsrail hapishanelerinde 300'ü çocuk, 65'i kadın 6 bin 500 Filistinlinin bulunduğu, bunlardan 500'ünün idari tutuklu olduğu ve hukuksuz bir şekilde hürriyetlerinden yoksun bırakıldıkları ifade edildi.

İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik sergilediği politikanın, insan hakları, uluslararası hukuk, insan hakları bildirgesi ve tutuklu haklarına açık bir şekilde aykırı olduğu belirtilen açıklamada, 17 Nisan'dan bu yana açlık grevinde olan Filistin Yasama Meclisi Üyesi Mervan Bergusi ve cezaevlerinde tutuklu bulunan diğer Filistinliler için İİT'nin çok kaygılı olduğu kaydedildi.

Tutukluların, barışçıl bir eylem olan bu açlık grevini İsrail'in insanlık dışı yaklaşımından dolayı gerçekleştirdiği, özgürlük ve haysiyet istedikleri kaydedilen açıklamada, uluslararası sözleşmelere göre işgalci gücün tutukluların haklarını gözetmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, İİT'nin Filistin davasının yanında yer alacağı ve başta tutuklular olmak üzere gerekli tüm konularda Filistinliler ile dayanışma içinde olmaya devam edileceği vurgulandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :