İspanya'da muhalefetten azınlık hükümetine ilk uyarı

İspanya'da muhalefetten azınlık hükümetine ilk uyarı

Hükümetin kanun hükmündeki kararnamesi muhalefetin oylarıyla mecliste reddedilirken, bunun azınlık hükümetine ilk uyarı olduğu yorumları yapıldı - İspanya'da 1979 yılından bu yana ilk kez kanun hükmündeki bir kararname mecliste reddedildi

MADRİD (AA) - İspanya'da kasım ayı sonundan bu yana iktidarda olan muhafazakar Halk Partisinin (PP) kurduğu azınlık hükümeti, muhalefet partilerinden ilk uyarıyı aldı.

İspanya'da limanlardaki gemi yükleme personelinin serbest çalışma haklarını düzenleyen ve 24 Şubat'ta Bakanlar Kurulunda kabul edilen kanun hükmündeki kararnameyi meclis onaylamadı. Böylece İspanya'da 1979 yılından bu yana ilk kez bir kanun hükmündeki kararname mecliste reddedildi.

134 milletvekili bulunan PP'ye sadece ülkenin kuzey bölgelerindeki küçük siyasi partilerden Bask Milliyetçi Partisi (PNV), Navarra Halk Birliği (UPN) ve Foro Asturias destek verdi.

Kararnamenin kabulü için basit çoğunluğun yeterli olduğu oylamadan 142 evet, 175 hayır ve 33 çekimser oy çıktı.

Meclisteki oylamanın sonucu, 2017 bütçesi için şimdiye kadar muhalefetten hiçbir siyasi partiyi ikna edemeyen hükümete verilen ilk uyarı olarak değerlendirildi.

Bu arada, söz konusu kanun hükmündeki kararnamenin reddinden dolayı, gemi yükleme işçilerinin bağlı olduğu sendikalar 17-24 Mart tarihleri arasında limanlarda yapacaklarını duyurdukları grevi iptal etti.

Sendikalar, hükümet ile işverenin katılacağı müzakerelerin 21 Mart'ta tekrar başlayacağını duyurdu.

Hükümetin limanlardaki gemi yükleme personelleriyle ilgili sorunu çözememesi halinde Avrupa Birliği mahkemeleri tarafından İspanya'ya 21 milyon avro para cezası verilebileceği belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :