İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Guatemala'nın "Kudüs" kararına tepki

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Guatemala'nın "Kudüs" kararına tepki

İİT, Guatemala'nın, Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararını kınadı

RİYAD (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Guatemala'nın, Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararını kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini mayıs ayında Kudüs'e taşıma yönünde karar alan Guatemala'ya sert tepki göstererek, "Hukuk dışı atılan bu adım, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarına, özellikle de 478 sayılı kararının yanı sıra Kudüs kentinin tarihi ve yasal konumunu zedeleyecek her türlü uygulamanın kabul edilmeyeceğine dair BM'nin ilgili kararlarına aykırıdır." denildi.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin'in, ocak ayında Guatemala Dışişleri Bakan'ına bir mesaj gönderdiğine işaret edilen açıklamada, Guatemala'yı, büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma yönündeki kararından vazgeçmeleri ve bölgeye istikrar getirecek iki devletli çözümden yana barış fırsatlarına katkıda bulunmaya davet ettiği aktarıldı.

Açıklamada, mesajın ayrıca "İslam İşbirliği Teşkilatı, dünyadaki milyonlarca Müslümanın yanı sıra Filistin halkının haklarına yönelik saldırı niteliği taşıyan ve İsrail'in Kudüs kentindeki işgalini derinleştirmeye katkıda bulunan yasa dışı bu kararı reddediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales, önceki gün akşam ABD'nin başkenti Washington'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldikten sonra dün Tel Aviv Büyükelçiliklerini mayıs ayında Kudüs'e taşıma kararı aldıklarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatını verdiğini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :