İskoçya'nın bağımsızlık referandumu

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu

Son anketler, bağımsızlık yanlısı ile karşıtları arasındaki farkın yüzde 2 olduğunu ortaya koydu

 İskoçya referandumuyla ilgili yapılan son anketler, 307 yıllık birliğin tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

"ICM" isimli kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı son ankette, 18 Eylül'de yapılacak İskoçya'nın bağımsızlık referandumunda "evet" diyeceklerinin oranının yüzde 49, bağımsızlığa "hayır" diyeceklerin oranının ise yüzde 51 olduğu ortaya çıktı. 

İngiliz hükümetinden yetkililerin, bu hafta İskoçya'da yaptıkları "bağımsızlığa hayır deyin" çağrıları sırasında düzenlenen anketin sonucuna göre, İskoçyalıların yüzde 17'si hala kararsız olduğunu ifade etti. Referandum haftası boyunca birlik yanlısı ile karşıtı gruplar, kampanyalarına hız vererek sürdürecekler.

-Şirketlerin tehditleri eleştiriliyor-

Bu arada İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, bazı işletmelerin, petrol şirketlerinin ve süpermarketlerin bağımsızlıkla ilgili göz korkutucu açıklamalar yapmasını eleştirdi. Bazı şirketler, bağımsızlığın olumsuz sonuçları olacağını açıklıyor.

İskoçya bağımsız olursa Birleşik Krallık, toprağının üçte birini kaybedecek ve nüfusu 5 milyon azalacak. Olası bağımsızlığın doğurabileceği ekonomik belirsizliğin, İskoç seçmenlerin gelecek haftaki kararlarını belirlemesi bekleniyor. Bağımsızlık halinde, İskoçya'nın hangi para birimini kullanacağı, Avrupa Birliği'ne (AB) yeniden üye olup olmayacağı, Kuzey Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin nasıl paylaştırılacağı gibi belirsizlikler bulunuyor.

İskoçya'nın olası bağımsızlığının bazı AB ülkeleri için "örnek teşkil edebileceği" de ifade ediliyor. Bu konuda endişe duyan İspanya hükümeti, ülkenin kuzey doğusundaki Katalonya için benzer bir referandum yapılmasının mümkün olmayacağını kaydediyor. Hem İspanya hükümeti hem de Katalan özerk yönetimi, gelecek haftaki İskoçya referandumunu yakından takip ediyor.

18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı