İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması

İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması

Azerbaycan, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması kararını ve anlaşmanın yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleriyle İran arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesi ve ekonomik yaptırımların kaldırılması dolayısıyla İran halkını tebrik etti.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması kararının ve anlaşmanın yürürlüğe girmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Tüm tarafların ortaya koyduğu özverinin takdir edildiği vurgulanan açıklamada, "Bu başarı dolayısıyla dost ve komşu İran halkını tebrik ediyor, bu olumlu sürecin Azerbaycan ve İran arasındaki ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağından emin olduğumuzu belirtiyoruz" ifadesi kullanıldı.

İran ve 5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. UAEA önceki gün İran'ın nükleer anlaşmaya uygun şekilde gerekli önlemleri yerine getirdiğini onaylamıştı. Ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını bildirmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler